BIO28 Dvojna agentka: Govoriš jezik rož?

21. 11. 2024—6. 4. 2025

BIO28 Dvojna agentka: Govoriš jezik rož?

21. 11. 2024—6. 4. 2025

Otvoritev: 21. november 2024

Kustosinja: Alexandra Midal
Asistentka kustosinje: Emma Pflieger

 

  1. bienale oblikovanja BIO Ljubljana (BIO28), ki letos praznuje 60. obletnico, se bo odvijal med 21. novembrom 2024 in 6. aprilom 2025. Organizirata ga Muzej za arhitekturo in oblikovanje ter Center za kreativnost, kuratorski koncept pa je razvila Alexandra Midal skupaj z asistentko Emmo Pflieger. Jubilejni bienale predstavlja pomemben mejnik šestdesetletnega razvoja na področju oblikovanja.

Politična, drzna, dinamična in provokativna – Dvojna agentka: Govoriš jezik rož? raziskuje podobe floriografije, v rožah skrite kode, ki nam predajajo tajne informacije. V osrčju večdisciplinarna in večplastna razstava preučuje vlogo floriografije, skozi katero ženske upodabljajo svoje identitete. V tem smislu rože utirajo pot antagonističnim in alternativnim interpretacijam pomenov in kontekstov, v katerih so dešifrirane. 

 

Razstava izhaja iz kritične teorije, s katero opredeljuje samoidentifikacijo kot estetsko in politično dejanje, in želi izpostaviti zavrnjene, marginalizirane, pozabljene in nevidne manjšine. Ker rože predstavljajo komodizacijo žensk v idealiziran model lepote, in obenem služijo kot feministična, anti-kolonialistična, spolna in queerovska kriptologija, naslov Dvojna agentka: Govoriš jezik rož? odraža to dvojno perspektivo. Bienale preizprašuje vlogo razstave same pri iskanju odgovorov, in namesto tega želi spodbuditi niz pogovorov z oblikovalci, umetniki in javnostjo.

 

Razstava proslavlja floriografijo kot avtonomni jezik in natančneje proučuje njen skrivnostni značaj v bogatem mednarodnem sklopu del skozi spekter različnih medijev in disciplin, kot so oblikovanje, uporabna umetnost, vizualna umetnost, knjige, filmi, instalacije, arhitektura itn. Ta perspektiva je bila do zdaj le malo raziskana.

 

Razširjena oblika razstave Dvojna agentka: Govoriš jezik rož? se bo osredotočila na vrsto medsebojno povezanih sodobnih in zgodovinskih projektov ter projektov, izdelanih za razstavo. Sledila bo zgodovini floriografije in tkala mrežo med njenimi sodobnimi pojavi, ki so poudarjeni z nizom zgoščenih anahroničnih študij primerov.

 

Nadalje bo raziskala in poudarila strateško naravo kreativnih izrazov in skritih pomenov zastrtih z navidezno krhkostjo in lepoto rož. Danes rože ponujajo možnost, da zaustavijo, kritizirajo in dekonstruirajo nepravične družbene sisteme.

 

Dvojna agentka: Govoriš jezik rož? ne sledi ustaljeni poti oblikovalskega zgodovinopisja modernistov, ampak predstavlja radikalno razširjeno oblikovanje, in s pregledom zvitih strategij sestavlja bolj vključujoč pogled na samo oblikovalsko disciplino.

 

Pridružite se in spremljajte razvoj dogodkov bienala oblikovanja. MAO v sodelovanju s Centrom za kreativnost gosti odprti poziv (odprt do 1. marca 2024), ki k sodelovanju na BIO28 vabi oblikovalce, ustvarjalce, prostorske načrtovalce in druge. V okviru večdisciplinarnega raziskovanja produkcijskih skupin bo na ogled raznolik nabor dogodkov in prizorišč. Prijazno vas vabimo, da se priključite temi Dvojna agentka: Govoriš jezik rož? in sodelujete pri oblikovanju zgodbe BIO28.

 

 

 

Več na povezavi >>

[SI] BIO28 _ Double Agent_ Do You Speak Flower_

Deli
Skip to content