Novica

Otvoritev razstav Brata Jager & Arhitekt Ivan (John) Jager in Ljubljanska šola za arhitekturo

25. 10. 2022

Novica

Otvoritev razstav Brata Jager & Arhitekt Ivan (John) Jager in Ljubljanska šola za arhitekturo

25. 10. 2022

OTVORITEV OBEH RAZSTAV: torek, 25. oktober ob 18. uri, Galerija Kulturnega doma Vrhnika

 

Razstavi bosta na ogled do 29. januarja 2023.

 

Razstava Brata Jager predstavlja življenje in delo Ivana in Franca Jager, ki ju je življenjska pot iz Bistre popeljala v Ameriko. S svojim delom sta pustila globok pečat na mnogih področjih svojega delovanja; Ivan kot arhitekt, urbanist, umetnostni zgodovinar, antropolog, jezikoslovec, njegov brat Franc – duhovnik pa kot odličen organizator pri gradnji novih cerkvenih postaj, kot predstavnik ameriškega Rdečega križa v času prve svetovne vojne na Balkanu in kot odličen čebelar. Bogato znanje, ki ga je v Ameriko prinesel iz svoje stare domovine je kot profesor čebelarstva širil naprej med ameriške in kanadske študente. Razstava, ki jo je avtorica Nataša Oblak Japelj prvič predstavila konec leta 2010 v Cankarjevem domu na Vrhniki je v naslednjih letih gostovala v Urbanističnem inštitutu v Ljubljani, v Šivčevi hiši v Radovljici, v Cerknici ter Ilirski Bistrici.

 

Razstava Arhitekt Ivan (John) Jager in Ljubljanska šola za arhitekturo poudarja pomen arhitekta za slovensko-ameriško arhitekturno zgodovino in se navezuje na praznovanje 100. obletnice Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Razstava z reprodukcijami in deloma z originali prikazuje bogato in razpršeno, Jagrovo zapuščino v Ljubljani, tako iz knjižnice SAZU, arhiva Fakultete za arhitekturo, Plečnikove hiše in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Na razstavi so predstavljeni rokopisi in besedila, povezana s korespondenco z Jožetom Plečnikom, Edvardom Ravnikarjem, mecenom Valenčičem in drugimi. Predstavljena je strokovna literatura z Jagrovimi opombami, ki jo je Jager pošiljal študentom in profesorjem na Oddelek za arhitekturo Tehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Avtorja razstave sta Natalija Lapajne in dr. Bogo Zupančič iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.

 

Organizatorji: Muzejsko društvo Vrhnika, Cankarjeva knjižnica Vrhnika, Muzej za arhitekturo in oblikovanje in Tehniški muzej Slovenije

Deli
Skip to content