Novica

Podeljena so Plečnikova odličja 2020

23. 06. 2020

Novica

Podeljena so Plečnikova odličja 2020

23. 06. 2020

Včeraj, 22. junija, je v Plečnikovi hiši v Ljubljani potekala podelitev Plečnikovih odličij 2020  – osrednje slovenske strokovne nagrade na področju sodobne arhitekturne ustvarjalnosti.

Iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje z veseljem in ponosom sporočamo, da je med prejemniki letošnjih Plečnikovih odličij direktor muzeja Matevž Čelik, ki je prejel Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture za vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter uveljavitev muzeja v domači in mednarodni arhitekturni skupnosti.
MAO je pod vodstvom Matevža Čelika od leta 2010 svoje delovanje zastavil s pogumno in kakovostno vizijo. Muzej se danes postavlja ob bok najvidnejšim sodobnim muzejem, saj skrb za dediščino kot temeljno dejavnost muzeja uspešno prepleta z novimi oblikami raziskovanja, izobraževanja, kuriranja, javnimi, problemsko zastavljenimi dogodki ter promocije mladih talentov.
V muzeju tudi v prihodnje ostajamo zvesti našemu ključnemu poslanstvu – skrbi za ohranjanje, raziskovanje in predstavljanje arhitekturne in oblikovalske dediščine ter postavljanju vzora za preoblikovanje muzejev v dinamične institucije s sodobnimi funkcijami.
Plečnikovo odličje je za Muzej za arhitekturo in oblikovanje ter njegovo strokovno ekipo izjemnega pomena. Sprejemamo ga kot častno priznanje, da smo z dosedanjim delovanjem opravili pomembno delo skrbnika zbirk nacionalne dediščine in se uveljavili kot zagovornik napredka na področju muzealstva, arhitekture in oblikovanja za nujno potrebne spremembe v svetu.
Kolektiv MAO iskreno čestita vsem prejemnikov Plečnikovih odličij 2020!
Prejemniki Plečnikove nagrade za leto 2020 so arhitekti Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss za projekt Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani. Plečnikova medalja za realizacijo sta prejela Rok Žnidaršič in Žiga Ravnikar za Telovadnico Osnovne šole Vižmarje Brod. Plečnikova medalja za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike: Tomaž Vuga za knjigo Projekt: Nova Gorica. Plečnikova medalja za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture: Matevž Čelik za vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter uveljavitev muzeja v mednarodni arhitekturni skupnosti. Letošnji študentski Plečnikovi priznanji sta prejela Vid Žnidaršič za magistrsko delo Drama! (začasna) in Valentin Tribušon Ovsenik za magistrsko delo Fužinska Copacabana.
Izbor Plečnikovih odličij 2020 je pripravila strokovna komisija, ki jo sestavljajo arhitektka in profesorica Tina Gregorič, arhitekt in arhitekturni kritik Andrej Hrausky, filozofinja Mateja Kurir, arhitekt Aleksander Lužnik in krajinska arhitektka Ana Tepina.
Razstava nagrajenih in nominiranih del za Plečnikova odličja 2020
Razstava nagrajenih del bo letos prvič poteka v javnem prostoru, in sicer je na ogled v galeriji na prostem mesta na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici od 22. 6. do 1. 7. 2020. V ponedeljek, 29. junija, bodo ob 19. uri nagrajeni avtorji in žirija pripravili voden ogled po razstavi.

 

Deli
Skip to content