Novica

Oblikovalski izziv 1498/2022

11. 07. 2022

Novica

Oblikovalski izziv 1498/2022

11. 07. 2022

Rok za prijave: 22. avgust 2022

Domačija Pr’Lenart

 

Platforma Kajža in domačija Pr’ Lenart v sodelovanju s CzK in MAO v sklopu BIO27 Spremljevalnega programa razpisujeta odprti poziv za sodelovanje na oblikovalskem izzivu 1498/2022. Na pol poti med urbanim in ruralnim. Domačija iz 16. stoletja v bližini Ljubljane leži v zaselku Belo, ki je v arhivskih virih prvič omenjen leta 1498. Kozolec toplar ob spremenjeni rabi tako postane prizorišče za druženje, povezovanje, za delavnice in kulturne dogodke ali občasno zasilno namestitev. Kaj potrebuje? Kako lahko prazen prostor, prežet z zgodovino, nadgradimo v fleksibilno okolje, ki ne bo primerno le za današnji čas, temveč tudi za prihodnost? Kakšne so potrebe objektov kulturne dediščine v današnjem času?

 

Predmet izziva je idejna zasnova večnamenskega pohištvenega kosa iz naravnih materialov, ki se bo oblikovno opiral na tradicionalne in vernakularne oblikovalske principe Polhograjskega hribovja. Pohištveni kos bo postal del ambienta prenovljenega kozolca toplarja na domačiji Pr’ Lenart na Belem, ki služi kot prostor druženja in kreativnosti. Obenem bo delavnica razmišljala o oživljanju prostora in drugih potencialih objektov kulturne dediščine za današnji čas.

 

Sodeluje lahko kdorkoli, k prijavi pa še posebno lepo vabimo študente oblikovanja in arhitekture, mlade arhitekte, oblikovalce in vse, ki jih zanima povezovanje dediščine z današnjim dnem. Sprejeli bomo do 20 udeležencev.

 

Prijavnica:

Povezava do prijavnice

– ime in priimek

– kratek življenjepis

 

Rok za prijavo: 22. avgust 2022


Oblikovalski izziv bo potekal v septembru 2022. Med 10. in 11. septembrom bo na domačiji Pr’ Lenart na Belem nad Ljubljano potekal intenziven uvodni vikend, na katerem bodo sodelujoči spoznali domačijo ter pod vodstvom mentoric Mance Kemperl in Nine Koželj (Vulgaris) raziskovali likovne, tehnološke in konceptualne možnosti za pripravo idejne zasnove. Na domačiji je mogoče prenočiti v šotorih ali na skupnih ležiščih.

 

Program bodo dopolnjevali obiski vabljenih predavateljev, mapiranje lokalnih oblikovalskih praks in materialov ter vodeni pogovori.

 

Po dveh tednih obdelave in razvoja osnutkov, ki bodo nastali na uvodnem vikendu, bo žirija med oddanimi končnimi izdelki izbrala zmagovalno rešitev in razglasila rezultate. Zmagovalec bo prejel finančno nagrado v vrednosti 300€ bruto, ki jo lahko nameni za produkcijske stroške izdelave prototipa. Za izdelavo prototipa bo prav tako na voljo lesarska delavnica tandema Vulgaris v Kamniku.

 

Mentorici: Nina Koželj in Manca Kemperl (Vulgaris)

  • Intenzivne delavnice: 10. – 11. september 2022
  • Rok za oddajo končnih izdelkov: 22. september 2022
  • Razglasitev rezultatov: 24. september 2022

Več>>

 

PROGRAM JE DEL BIO27 SPREMLJEVALNEGA PROGRAMA V SODELOVANJU S PLATFORMO KAJŽA

 

Deli
Skip to content