Novica

NOVO: Knjiga Future Architecture

14. 04. 2022

Novica

NOVO: Knjiga Future Architecture

14. 04. 2022

Kot zaključno dejanje prve vseevropske arhitekturne platforme Future Architecture predstavljamo knjigo Future Architecture. Knjiga, ki sta jo uredila Milan Dinevski in Damjan Kokalevski, dokumentira šest let platforme namenjene ustvarjanju mreže kulturnih organizacij in obetavnih ustvarjalcev. Njen glavni cilj je bil predstaviti in razpravljati o arhitekturnih vprašanjih ter s poudarkom na arhitekturi v širšem družbeno-političnem kontekstu. Platforma, ki jo je ustanovil in vodil Matevž Čelik, se je v šestih letih svojega obstoja razvila v mrežo 28 institucionalnih članov in več kot 4000 obetavnih ustvarjalcev.

 

»Večina gradiva v knjigi se obravnava kot najdeni predmeti, ki so predstavljeni v stanju »kot so« in obravnavani kot zgodovinski artefakt ali »gotov predmet«. Poleg tega je bil naš namen, da prikažemo in predstavimo kulturo sodelovanja, ne pa je pojasnjevati. V tem smislu knjiga predstavlja arhiv oziroma poskus, da bi kulturno produkcijo ohranili in ne dovolili, da bi izginila. Metodološko knjiga za rekontekstualizacijo gradiva uporablja prisvojitev. V tem smislu se tako manj osredotoča na vsebino predstavljenih idej, temveč bolj na delovanje platforme, saj tako razkriva njene mehanizme sodelovanja,« pravita urednika knjige.

 

Štiri glavna poglavja opisujejo dele platforme Future Architecture – ideje, projekte, razstave, dogodke, refleksije, publikacije, knjižnico, fotografije, pakete vizualne identitete, razpise za zbiranje predlogov in pričevanja.

Letne refleksije prijavljenih idej v avtorstvu mednarodnih strokovnjakov Giovanne Borasi, Amice Dall, Marine Otero Verzier in Stojana Pelka v kritičnem in političnem tonu ovrednotijo nabor prijavljenih idej, poglavje Grafikoni vizualno prikaže prerez vsebine in sporočilnosti izbranih idej, poglavje Dosje pa ima obliko statističnega poročila, ki predstavi količino, kompleksnost in matematično merljiv uspeh platforme. Poglavje Sodelovanja osvetli sam proces ustvarjanja rezultatov platforme in razkrije njegove mehanizme – od evolucije ideje prek programa do končnega sodelovanja – katerih rezultat so številni arhitekturni dogodki po Evropi, od razstav, publikacij in filmov do predavanj.

Kot posebno vizualno poslastico knjiga, ki jo je oblikovala Benja Pavlin, vključuje tudi dva obsežna fotodokumentarna eseja; prvi vsebuje utrinke z Ustvarjalnih izmenjav, osrednjega letnega dogodka platforme Future Architecture, drugi pa utrinke z več kot 360 dogodkov Evropskega arhitekturnega programa. V knjigi je podrobno dokumentirana tudi živahna in prepoznavna celostna podoba platforme, delo Ajdina Bašića in v zadnjem letu Benje Pavlin.

 

Knjiga je na voljo v Trgovini MAO: https://mao.si/shop/izdelek/future-architecture-book/

Deli
Skip to content