Novica

Konstrukta: Lesena didaktična igrača Nika Kralja po 46 letih od zasnove končno na trgu

09. 12. 2022

Novica

Konstrukta: Lesena didaktična igrača Nika Kralja po 46 letih od zasnove končno na trgu

09. 12. 2022

Na današnji novinarski konferenci v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) so Natalija Lapajne, kustosinja v MAO in Meta Kamšek z ekipo kočevskega Festivala lesa predstavili oživljeno didaktično igračo Konstrukta legendarnega oblikovalca Nika Kralja. Igrača, zasnovana leta 1976, je kot plod sodelovanja MAO, Kraljeve hčere Veronike, ustvarjalcev Festivala lesa iz Kočevja, obrtnikov kočevsko ribniškega območja ter ob razvojni podpori Centra za kreativnost (CzK) ponovno tržno zaživela v letošnjem prazničnem času.

 

Natalija Lapajne, kustosinja MAO:

»Mnoga prizadevanja v tujini za oživljanje igrač, ki datirajo desetletja nazaj, so dokaz, da dobra igrača nikoli ne zastara, zato nam je dediščina oblikovalca, kot je Niko Kralj, lahko vzor in navdih za prihodnost. Lepo je videti, da kulturna dediščina lahko živi naprej; v tem primeru ne le kot dobra igrača, temveč tudi kot estetska vrednota, in da so muzeji lahko nekakšna vozlišča za prenos znanja na področju dediščine in ustvarjalnosti. Čeprav se danes vse seli v digitalni svet, mislim, da je taktilni element še vedno zelo pomemben in bi ga morali bolj negovati in vzgajati.«

 

Konstrukta je preprosta, a domišljena, trpežna in pristna lesena didaktična igrača za vse generacije. Predstavlja Kraljev odnos do sveta, ki ga z njo spoznavamo v brezkončnih različicah in niansah. Vse so prijazne in tople … Posameznikova igra z lesom, tem edinstvenim naravnim materialom, sprošča našo ustvarjalnost in domišljijo. Skupinsko sestavljanje različnih oblik in figur pa gradi funkcionalno in empatično skupnost, saj spodbuja sodelovanje in živahno izmenjevanje zamisli.

 

Konstrukta je prejemnik znaka odličnosti »Made in Slovenia«, ki ga podeljuje Center za kreativnost, prav tako pa je bila ekipa Festivala lesa v letu 2022 izbrana kot prejemnik na javnem razpisu »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – CzK«, ki ga razpisuje Ministrstvo za kulturo. Naložbo projekta sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Deli
Skip to content