Novica

Evropska nagrada Urban Public Space 2022 krajinskim arhitektom OKRA za obnova vodnega kanala Catharijnesingel v Utrechtu

17. 11. 2022

Novica

Evropska nagrada Urban Public Space 2022 krajinskim arhitektom OKRA za obnova vodnega kanala Catharijnesingel v Utrechtu

17. 11. 2022

»Revitalizacija vodnega kanala Catharijnesingel v mestu Utrecht na Nizozemskem predstavlja eno najboljših intervencij v javnem prostoru v Evropi in tiste vrste rešitev, kakršne bomo potrebovali v bližnji prihodnosti,« je sporočila predsednica žirije Urban Public Space Teresa Galí-Izard.

 

Po pandemiji in vročinskem valu, ki je to poletje prizadel vso Evropo, so člani žirije sprejeli odločitev, da so posegi, ki temeljijo na obnovi naravnih habitatov v mestih, ključni za soočanje z aktualnimi svetovnimi izzivi kot so podnebne spremembe.

 

Po mnenju žirije je rekonstrukcija vodnega kanala Catharijnesingel, ki so ga pred leti spremenili v cesto, kot tudi obnova linearnega vzporednega  parka Zocherpark, ki teče ob njegovih bregovih, tiste vrste poseg v krajino, ki je nujen za preživetje naših mest v dobi podnebnih sprememb s kakršnimi se srečujemo danes.

 

Revitalizacija vodnega kanala je odločilnega pomena pri krepitvi zelenega potenciala mesta, saj povečuje zmožnosti Utrechta za soočanje z ekstremnimi vremenskimi spremembami kot so vročina, ekstremni nalivi in spremljajoče poplave. Obnova vodnih habitatov – živalskega in rastlinskega sveta, je v tem oziru ključnega pomena, saj naravno zaledje odločilno pomaga zajemati ogljik iz ozračja, s tem pa močno zmanjša  vpliv onesnaževanja na okolje.

 

Obnovljeni kanal pa ni zgolj trajnostna rešitev, temveč tudi gradnik skupnosti. Postal je namreč kraj srečevanja in druženja, ki spodbuja igro in sprostitev v naročju urbanega. V Svetovalnem odboru za nagrado Public Space, ki jo podeljuje umetniško središče za raziskovanje mest in urbane kulture CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), je tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje – MAO, ki ga zastopa direktor dr. Bogo Zupančič.

Deli
Skip to content