Župnijska cerkev sv. Frančiška v Šiški

24. 5. 2012

Župnijska cerkev sv. Frančiška v Šiški

24. 5. 2012

V nizu brezplačnih strokovnih vodstev, tako na prostem kot v pomembnih Plečnikovih stavbah v Ljubljani, vas Muzej za arhitekturo in oblikovanje tokrat vabi na ogled sakralnega objekta:

Sv. Frančišek v Šiški (1925–1927, zvonik 1931) je prvo monumentalno delo ob Plečnikovem povratku v domovino. Pri projektu se nasloni na načrt praške cerkve, ohrani zasnovo in jo ustrezno predela. Opusti zunanje stebrišče, a skrbneje obdela vhodni portik. Zvonik postavi v os glavnega vhoda, gre za valj na kvadratni osnovi, ki ga v višini venca nadgradi s krožnim stolpom in zaključi z renesančnim bramantesknim tempiettom.
Osrednji cerkveni prostor obvladuje vrsta monumentalnih opečnih stebrov, ki so odraz arhitektovega klasičnega prepričanja. Nameščeni so okrog kvadratnega poglobljenega jedra in omogočajo obhod, namenjen procesijam. Plečnik vrsto oltarjev z velikim oltarjem v osi pomakne od cerkvene stene in uresniči načelo kristocentričnosti. Pozneje cerkev opremi z lestenci, v povojnem razdobju uredi še kapelo Žalostne matere božje, krstilnico in zakristijo.

Andrej Hrausky je direktor galerije DESSA, dela kot arhitekturni kritik, kustos in publicist. Vodi arhitekturno podjetje Árhe in je organiziral že več kot 150 razstav.
 

 

Otvoritev

Pričetek: ob 17.00.

 

Vstopnina

Zaradi omejenega števila obiskovalcev so obvezne prijave: izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

T: 01 548 42 82
M: 041 374 675
E: izobrazevanje@mao.si

Plečnik 2.0

Deli
Skip to content