Vrtna zabava MAO

15. 6. 2013

Vrtna zabava MAO

15. 6. 2013

Pričakajmo poletje na vrtni zabavi! Pridružite se nam na prijetnem druženju ob glasbi, pijači in prigrizkih na Vrtni zabavi v MAO. Na ogled bo kolekcija vrtnega pohištva Moj betonski vrt arhitektke in oblikovalke Tine Rugelj, ki jo bo osebno predstavila, grajsko dvorišče bomo opremili z izdelki ustvarjalne delavnice Okraski za vrtno zabavo, uživali bomo v arhitekturnem kinu na prostem, si ogledali dela hrvaškega arhitekta Dinka Kovačića, razstavo belgijskih ustvarjalcev Pogrinjki za prijatelje ter se z vodstvom sprehodili med maketami, načrti in arhivskimi fotografijami slovenskih modernih javnih zgradb.

19.00: Ustvarjalnica Okraski za vrtno zabavo
19.30: Predstavitev kolekcija vrtnega pohištva Moj betonski vrt in pogovor z arhitektko in oblikovalko Tino Rugelj, sprašuje Maja Vardjan, kustosinja v MAO
20.15: Okrasitev dvorišča z izdelki iz delavnice, sladkorna pena, pijača, prigrizki ob glasbi in druženju
20.30: Voden ogled razstave Pod skupno streho, vodi Natalija Lapajne, kustosinja v MAO
21.30: Arhitekturni kino na prostem: dokumentarni filmi o Edvardu Ravnikarju in Milanu Miheliču
10.-24.00: Brezplačen ogled razstav Pod skupno streho, Arhitekt Dinko Kovačić in Pogrinjki za prijatelje

**********
19.00 ustvarjalnica Okraski za vrtno zabavo
Na ustvarjalnici, ki je namenjena vsem generacijam, bomo izdelali pisane okraske za vrt. Porisali bomo steklene kozarčke in izdelali pisane lampijone. Z izdelki bomo okrasili grajsko dvorišče, ki bo ob večerni svetlobi zaživelo za pravo vrtno zabavo, ki je kot nalašč za preživljanje poletnih dni. Vabljeni, da s seboj prinesete steklene kozarce za vlaganje vseh velikosti.

19.30 otvoritev razstave Moj betonski vrt in pogovor z avtorico razstave, arhitektko in oblikovalko Tino Rugelj
Kolekcija vrtnega pohištva Moj betonski vrt arhitektke in oblikovalke Tine Rugelj izraža željo po oblikovanju filigranskega pohištva z estetskimi lastnostmi vlaknocementa. Ob tem predstavlja beton z alternativnega zornega kota, saj spreminja hladen, trd material v elegantne oblike in tanke predmete v statično močne strukture, s čimer tradicionalno grobemu in preprostemu materialu daje poetično razsežnost. Kolekcija, ki jo izdeluje Esal, d.o.o., je trpežna, preprosta za vzdrževanje, odporna proti vremenskim vplivom in zelo primerna za uporabo na prostem. Nekaj kosov pohištva je bilo na ogled v MAO na 23. bienalu oblikovanja, tokrat pa je kolekcija nadgrajena in vključuje mizo, enosed, ki se z drugim lahko sestavi v dvosed, pasjo uto, posodo za rože, ki se lahko uporablja tudi kot čajna mizica, prostor za shranjevanje ali pa sedežni element, vrtno svetilko Casco in vrtni umivalnik.

Arhitektka in oblikovalka Tina Rugelj bo v pogovoru z Majo Vardjan, kustosinjo za oblikovanje in arhitekturo v MAO, predstavila postopek razvoja pohištva, proces oblikovanja in material, pohištvo pa bomo lahko tudi preizkusili.

20.30 voden ogled razstave Pod skupno streho
Moderne javne zgradbe v Sloveniji, ki so predstavljene na razstavi Pod skupno streho, bomo spoznali v družbi Natalije Lapajne, kustosinje v MAO. Razstava prikazuje širok razpon arhitekture javnih projektov od mestnih kopališč, šolskih zgradb, novih upravnih zgradb, kulturnih domov, ureditev arheoloških najdišč do železniških postaj in hotelov.

21.30 arhitekturni kino na prostem
V arhitekturnem kinu na prostem si boste lahko ogledali dokumentarna filma o arhitektih Edvardu Ravnikarju in Milanu Miheliču, čigar projekti so predstavljeni tudi na razstavi. Projekcija je pripravljena v sodelovanju z RTV Slovenija.

– Iskanje popolnega mesta, portret Edvarda Ravnikarja, 53’
Produkcija: RTV Slovenija, Dokumentarni program, 2002/2003
Scenarij, režija in montaža: Amir Muratović. Direktor fotografije: Ubald Trnkoczy.
Arhitekt Edvard Ravnikar, učenec Plečnika in Le Corbusiera, je zaznamoval središče Ljubljane s stavbami na Trgu Republike, Cankarjevim domom, Moderno galerijo, stanovanjsko zazidavo Ferantovovega vrta in drugimi, zasnoval je Novo Gorico, središče Kranja ter deloval v drugih mestih. Arhitektovemu načinu razmišljanja se skušamo približati skozi zgodbe, ki se jih spominjajo njegovi sopotniki.

– Milan Mihelič, arhitekt, dokumentarni portret, 46′
Produkcija: RTV Slovenija, Dokumentarni program, 2008/2010
Scenarij, režija in montaža: Amir Muratović. Direktor fotografije in snemalec: Marko Kočevar.
Eden pomembnejših arhitektov 20. stoletja Milan Mihelič se je velik del življenja posvečal oblikovanju ljubljanske mestne magistrale, ob kateri so zrasle njegove stavbe na Bavarskem dvoru in v bližini Gospodarskega razstavišča v Ljubljani. S svojimi deli je zaznamoval tudi središča Novega Sada, Osijeka in Vukovarja.

10.00–24.00 brezplačen vstop cel dan na razstave
Pod skupno streho: moderne javne zgradbe iz zbirke MAO in drugih arhivov
Pogrinjki za prijatelje #2: okusna izbira flamskega oblikovanja
Arhitekt Dinko Kovačić

 

Otvoritev

Pričetek programa:
ob 19.00

Odpiralni čas razstav:
od 10. do 24.00.

 

Vstopnina

Brezplačno!

 

Informacije

T: 01 5484 280/274
E: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content