Voden ogled: Armerija in Foresterija v Kopru

9. 7. 2019

Voden ogled: Armerija in Foresterija v Kopru

9. 7. 2019

Palači Armerija in Foresterija stojita na zahodni stranici reprezentančnega Titovega trga (nekdaj imenovanega Platea Communis) ter skupaj z Ložo, stolnico in Pretorsko palačo zaokrožata tržno ploščad.

Kot nakazuje že ime Armerija, je bilo v zgradbi v času Beneške republike skladišče orožja, leta 1871 pa je postala sedež mestnega županstva. Foresterija je bila sprva ločena palača, sredi 15. stoletja pa so jo povezali z Armerijo. Foresterija je služila gostom koprskega podestata in obiskom beneških pretorjev.

Rezultati temeljitih konservatorskih raziskav, ki so potekale med letoma 1987 in 2005, so bili ključnega pomena pri izboru projekta za sedež Univerze na Primorskem in Fakulteto za humanistične študije na javnem natečaju.

Projekt obsega prenovo Armerije in Foresterije ter razširitev zgodovinskega kompleksa z novogradnjo. Stavbe so funkcionalno povezane, v prenovljenih prostorih pa so prikazani različni zgodovinski sloji. Z umestitvijo univerzitetnih programov v zgodovinski kompleks je staro mestno središče Kopra oživelo.

Po palačah v Kopru nas bosta vodili odgovorna konservatorka prenove Dr.Sonja Ana Hoyer in Barbara Debevec, Plusminus 30 Arhitekti.

Več o naši aktualni razstavi Prenavljamo!!!

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

obvezne prijave na izobrazevanje(a)mao.si

 

Organizacija

MAO v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper

Deli
Skip to content