Velenje

23. 3. 2013

Velenje

23. 3. 2013

Z umetnostno zgodovinarko Alenko Di Battista si bomo ob kulturnozgodovinskem orisu mesta Velenje pogledali tudi značilno arhitekturo, ki mestu daje pečat modernega mesta.

Ogled mesta
Ogled bomo pričeli na robu Titovega trga ob spomeniku v čast nekdanjemu direktorju Rudnika lignita in županu mesta Velenje Nestlu Žganku. Spoznali bomo kulturnozgodovinski okvir nastanka novega mesta, spregovorili o vzrokih njegovega hitrega gospodarskega razvoja po drugi svetovni vojni in obrazložili intenzivno urbanizacijo, ki je mesto v teh letih zelo zaznamovala. Pomudili se bomo predvsem pri razumevanju funkcionalističnih urbanističnih zasnov novega centra, ki si jih je zamislila v drugi polovici petdesetih let na pobudo Nestla Žganka projektantska organizacija Slovenija Projekt z arhitektom Janezom Trenzom. Sledil bo sprehod po skrbno načrtovanem modernem središču Velenja na južni strani Pake, s postankom pri nekaterih ključnih arhitekturnih objektih in kiparskih delih, ki s svojo silhueto zaznamujejo okolico Titovega trga.

Alenka Di Battista je diplomirana umetnostna zgodovinarka in zgodovinarka, ki je zaposlena kot mlada raziskovalka na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta v Ljubljani. Ukvarja se z raziskovanjem slovenske arhitekture in urbanizma 20. stoletja, za diplomsko nalogo pa se je posvetila raziskovanju povojnih novih mest Nove Gorice in Velenja.

Prevoz si zagotovijo udeleženci sami.
Ogled je omejen na 30 oseb v skupini. Prijave na izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si’>izobrazevanje@mao.si.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 11.00

 

Vstopnina

Brezplačno.
Obvezne so prijave: izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

izobrazevanje@mao.si
01 5484 286/280

Deli
Skip to content