Ustavno sodišče

22. 3. 2012

Ustavno sodišče

22. 3. 2012

V nizu brezplačnih strokovnih vodstev tako na prostem kot v pomembnih Plečnikovih stavbah v Ljubljani vas Muzej za arhitekturo in oblikovanje vabi v stavbo Ustavnega sodišča, nekdaj palačo Zbornice za trgovino, obrt in industrijo (1925–1927), po kateri bo vodila umetnostna zgodovinarka Ana Porok.

Novorenesančni stavbi, zgrajeni 1884, je po prvi svetovni vojni za potrebe zbornice arhitekt Jože Plečnik, ob sodelovanju asistenta Franceta Tomažiča, dal novo podobo. Obsežna preureditev je pomenila zvišanje za nadstropje in namestitev novega stopnišča, predvsem pa reprezentativno notranjo ureditev. Stopnišče, obdano s ploščami temnega podpeškega kamna, krasijo monumentalni stebri od granitnih minojskih stebrov v pritličju do manierističnih lesenih v vrhnji etaži. Poseben poudarek je namenil portalom, ki navkljub različnim višinam dajejo enoten videz prostoru. Kasetiran in barvno bogato je obdelan strop podesta v prvem nadstropju, medtem ko decentni medeninasti kandelabri z drobnimi svetili kažejo na arhitektovo prizadevanje za dvig kakovosti slovenske umetne obrti. Posebno pozornost je Plečnik namenil veliki sejni dvorani in ob njej sobi predsedstva zbornice.

Ana Porok je kustodinja za arhitekturo in oblikovanje v MGML. Ukvarja se z urejanjem, dokumentiranjem in pridobivanjem gradiva o življenju in delu arhitekta Jožeta Plečnika. Sodelovala je pri vseh pomembnih razstavah o Plečniku v zadnjem desetletju: Jože Plečnik und Ljubljana, Gradec 2003; Jože Plečnik, Krakov 2006; Plečnik Project, Bruselj 2008.

Sporočamo, da so mesta za ogled Ustavnega sodišča ob 17. uri že zasedena. Prijave zbiramo za ob 18. uri, ko bomo ogled ponovili.

 

Odprto

Pričetek: ob 17.00. Ponovitev: ob 18.00

 

Vstopnina

Zaradi omejenega števila obiskovalcev in pogojev varovanja bo vstop možen samo z brezplačno vstopnico.
Obvezne prijave: izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

T: 01 548 42 82
M: 041 374 675
E: izobrazevanje@mao.si

Plečnik 2.0

 

Organizacija

MAO v sodelovanju z MGML.

Deli
Skip to content