Urbani zvočni safari

5. 9. 2014

Urbani zvočni safari

5. 9. 2014

Ob razstavi Marka Turka, mikrofonih in njegovih napravah prirejamo delavnico pod vodstvom Boštjana Perovška, na kateri bomo spoznavali zvočno pokrajino.

Radovednih ušes nas nese v svet, ki smo ga prej spoznavali samo z očmi. Nenadoma ugotovimo, da ne obstaja samo vidna, temveč tudi zvočna pokrajina. Pošilja nam sporočila, ki smo jih pred tem dojeli le kot spremljevalce vidnih ali pa jih celo preslišali A kako se lahko spoznamo z zvočnim bogastvom okoli nas?

Urbani zvočni safari nas nauči poslušanja naravnih in urbanih zvokov. S pomočjo ustrezne tehnične opreme zajamemo zvok zvočnega okolja, kjer se nahajamo. Razvrstimo ga v forme in z njim oblikujemo zvočno šumske kompozicije. Zamislite si, da namesto lepega foto posnetka lovite zvok nekje v Ljubljani; veter, ptiči, avtomobili, govorjenje ljudi v deseterih jezikih,… A pri tem niste sami, saj govorimo o safariju. Z ostalimi udeleženci si pod vodstvom mentorja razdelite cilje. Nekdo bo snemal ljudi, drugi promet, tretji Ljubljanico,….

Na koncu boste vsi skupaj sestavili zvočno sliko Ljubljane, po kateri ste hodili. Spomin na dogodek ne bo ostal le v glavi, s seboj boste odnesli zvočno kompozicijo dneva, ki si jo boste lahko kasneje v domačem okolju zavrteli in z njeno pomočjo podoživeli vtise.

S seboj prinesite opremo za snemanje (mp3 snemalnik, fotoaparat, kamera, telefon, iPod,… – karkoli z možnostjo prenosa datotek na računalnik).

*****
Delavnici sta plačljivi (10,00 €). Obvezne so najave. Prosimo, da izpolnite prijavnico in jo pošljete na: izobrazevanje(at)mao.si.

Boštjan Perovšek
Glasbeno ustvarjanje Boštjana Perovška srečujemo v obliki glasbe za scenska dela in filme, nastale predvsem v produkciji RTV SLO (Šum Kosovela, Diptih o konjih, Sevanja, Izzven, Za podobo vidnega, Jelenk – sveta gora starovercev …), prepoznaven pa je tudi na področju zvočnih prostorov za galerije in muzeje. Je prejemnik častnega Valvazorjevega priznanja za izjemne dosežke s področja ustvarjanja zvočnih prostorov za potrebe muzejskih postavitev za leto 2013, ki ga podeljuje Slovensko muzejsko društvo. Je tudi član skupine za eksperimentalno glasbo SAETA, s katero je v častitljivih 30-ih letih med drugim gostoval na Bienalu modernih umetnosti v Parizu, na Štajerski jeseni v Gradcu, v Cankarjevem domu v Ljubljani, na evropskem festivalu minimalne glasbe v Beogradu, na odprtju grafičnega bienala Ljubljana 1981, v številnih radijskih oddajah in večpredstavnih centrih v nekdanji Jugoslaviji in Evropi.

 

Otvoritev

Ponovitev:
nedelja, 7. september, ob 11.00

 

Lokacija

Galerija Kresija

 

Vstopnina

Delavnici sta plačljivi. Obvezne so najave. Prosimo, da izpolnite prijavnico in jo pošljete na: izobrazevanje(at)mao.si

 

Informacije

Marko Turk – Homo faber

01 5484 280/270
izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content