[Tunel 29] Oblikovanje za postapokaliptični svet

16. 6.—21. 6. 2020

[Tunel 29] Oblikovanje za postapokaliptični svet

16. 6.—21. 6. 2020

V scenariju, ki ga bomo letos predstavili na skupinski razstavi na tednu oblikovanja v Milanu, je naše naravno okolje uničeno, zdaj živimo v Tunelu 29. Projekti, izbrani za predstavitev, predvidevajo temno prihodnost, postindustrijsko distopijo, kjer življenje vztraja le še v strogo nadzorovanem umetnem okolju, napolnjenem s pohištvom, ki smo si ga sami naredili iz reciklirane plastike, lesa invazivnih rastlinskih vrst in nabranih odpadnih kovin, preživeli pa gojimo svojo hrano. Kako se prizadevanja za spopadanje s takšno resničnostjo odražajo v oblikovanju za jutri?

Tokrat se na tednu oblikovanja v Milanu predstavljamo na lokaciji Ventura Centrale, v obokanih prostorih pod centralno železniško postajo (Via Ferrante Aporti 9, Milano), in sicer z izborom tridesetih izdelkov, ki si upajo pogledati onkraj sedanjosti in napovedati, kako bomo bivali čez dvajset ali trideset let.
 
Zaradi dogodkov, povezanih s širjenjem virusa COVID-19 v Italiji, so se organizatorji milanskega tedna oblikovanja in sejma Salone del mobile odločili, da termin obeh prestavijo na 16. do 21.junij. 
 
Na odprti poziv za sodelovanje »Milano 2020: Oblikovanje prihodnosti« je do 6. januarja prispelo 69 prijav z več kot 100 izdelki. Žirija, ki so jo sestavljali arhitekt in oblikovalec Vasa Perović, oblikovalka in pedagoginja Leonora Jakovljević, industrijski oblikovalec Jan Jagodič, kustosinja in oblikovalka Federica Sala, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje Maja Vardjan ter arhitektka in vodja programa CzK Mika Cimolini, je izmed prispelih predlogov izbrala 29 izdelkov. Pri izboru je upoštevala predvsem, kako projekti odgovarjajo na vprašanja, navedena v pozivu, kako napovedujejo bivanje v prihodnosti, ali svojim uporabnikom izboljšujejo bivanje, ali v svoji zasnovi upoštevajo principe kroženja materialov in trajnostne uporabe naravnih virov ter kako se vključujejo v celoten koncept poziva.
 
V izbor so vključili projekte naslednjih avtorjev:
 
ARNE VEHOVAR IN URŠA VRHUNC / MARTIN BRICELJ BARAGA (MOTA & BELLASTOCK) / DAN ADLEŠIČ (ANSAMBEL) / DARJA MALEŠIČ / DAVID TAVČAR / PRIMOŽ JEZA STUDIO IN DONAR / EVA GARIBALDI / GAŠPER FABIJAN / GRUPO H / IZTOK LEMAJIČ (IDFL) / KOFEIN / KRONOTERM / MASHONI / MATEJ ŠTEFANAC / LARA BALER, MATIC KOMEL, BOŠTJAN KOPINŠEK / MONOCHROME / NIKOLAJ SALAJ, ANJA MENCINGER (FOLDS) / NINA MRŠNIK IN NUŠA JELENEC / OLOOP / PETER ŠTRUKELJ / ADDiD PLUS / STUDIO MOSTE / TANJA PAK / TINA KOŠAK (FLOIOS) / TINA RUGELJ / TOMAŽ ČELIGOJ (TOJO.I.TO) / TRAJNA IN MATIJA BILOSLAV MILKOVIČ / VERONIKA ROŽMANC / VULGARIS WOODCUT / BIO 26 S SKUPINO KNJIŽNICA.

 

Lokacija

Ventura Centrale, Milano

 

Organizacija

Center za kreativnost 

Deli
Skip to content