Ta veseli dan kulture

3. 12. 2013

Ta veseli dan kulture

3. 12. 2013

Ta veseli dan kulture bomo letos posvetili grajski arhitekturi in gradu Fužine. Otroci bodo na ustvarjalnici raziskovali dvorec Fužine, spoznali njegovo zgodovino in izdelali grajsko maketo, odrasli pa se sprehodili z vodstvom po gradu Fužine. Brezplačno si boste lahko ogledali tudi načrte, fotografije in makete sveže odprte razstave o arhitekturi 19. stoletja na Slovenskem in spoznali to pomembno, a slabše poznano arhitekturno obdobje.

10.00-18.00
Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem, brezplačen vstop na razstavo

ob 17.00
Ustvarjalna delavnica: Grad, gradiček …
Ob raziskovanju dvorca Fužine odkrivamo njegovo zgodovino in znamenite lastnike, spoznavamo, kaj je grad, dvor, dvorec, kakšna je razlika med srednjeveškim in renesančnim gradom, ter izdelamo maketo grajske arhitekture.

ob 17.00
Voden ogled: Grad Fužine
Ob spoznavanju stavbne zgodovine in znamenitih družin, povezanih z zgodovino gradu, si bomo ogledali tudi prostore, ki javnosti sicer niso dostopni. Grad Fužine je eden najstarejših spomenikov renesančne arhitekture na Slovenskem. Ime je dobil po fužinah – obratih za pridelavo železa, ki so stali v njegovi bližini. Ob nekdanjih slapovih na Ljubljanici sta ga dala zgraditi Vid Khisl in njegov sin Janez, ki sta v 16. stoletju izdatno podpirala tudi mlado slovensko protestantsko slovstvo. Grad je bil v tistem času ena najrazkošnejših plemiških rezidenc na Slovenskem in pravo žarišče renesančne kulture. Še posebno je slovel po številnih poslikanih notranjih prostorih, ki jih omenja tudi Valvasor. Drugo pomembno obdobje je grad doživel po letu 1825, ko ga je kupil, prenovil in na novo opremil Fidelis Terpinc, sinonim za mladega uspešnega slovenskega podjetnika in industrialca v 19. stoletju. Leta 1897 je grad dobil lastno hidroelektrarno, eno prvih na Slovenskem, ki obratuje še sedaj. Od leta 1992 v gradu deluje Muzej za arhitekturo in oblikovanje. V sklopu ogleda si bomo ogledali celotno grajsko stavbo, tudi s poudarkom na obdobju 19. stoletja, ki se tematsko povezuje z aktualno razstavo.
Ogled je omejen na 30 oseb v skupini. Prijave na izobrazevanje@mao.si.

Zgodbe ljubljanskih gradov
Z Ta veselim dnevom kulture se začenja tudi nov projekt Zgodbe ljubljanskih gradov, ki s skupno vstopnico povezuje štiri ljubljanske gradove – javne ustanove s področja kulturne dediščine: Ljubljanski grad, Fužinski grad (Muzej za arhitekturo in oblikovanje), Cekinov grad (Muzej novejše zgodovine Slovenije) in Grad Tivoli (MGLC).

Ena vstopnica bo omogočala ogled vseh štirih gradov*
Odrasli: 11,00 €
Študenti, dijaki, upokojenci in skupine nad 15 oseb: 5,5 €
Gibalno in senzorno ovirane osebe ter otroci do 7. leta v spremstvu staršev: brezplačno.
* Z vstopnico je možen ogled aktualnih vsebin gradov, veljavnost vstopnice tri dni. Nakup vstopnice je mogoč na prodajnih mestih posameznih gradov in TICih. več »
 

 

Odprto

10.00-18.00

 

Vstopnina

Brezplačno!

Deli
Skip to content