Svetloba kot barva v Mariboru

7. 10. 2016

Svetloba kot barva v Mariboru

7. 10. 2016

V okviru Festivala fotografije Maribor bo dr. Primož Lampič, kustos za fotografijo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, predstavil svojo knjigo Svetloba kot barva: Obarvana in barvna fotografija ter barvni tisk na Slovenskem od začetkov do leta 1945. Predstavitev bo potekala v petek, 7. oktobra 2016, ob 18.00 v Vetrinjskem dvoru v Mariboru.

Knjiga obravnava ključne vidike slovenske obarvane in barvne fotografske produkcije ter barvnega tiska v času od začetkov fotografije do konca 2. svetovne vojne. Dotika se tehničnih, zgodovinskih, tematskih in promocijskih vidikov ustvarjanja v  barvni fotografiji, ki je od svojih skromnih začetkov doživela nesluten razmah in popularnost. Knjiga prinaša tudi številne reproducije barvnih diapozitivov iz zasebnih in javnih zbirk. Delo zaključujejo življenjepisi avtorjev fotografov, slovenska bibliografija o naslovni tematiki ter posnetki postavitve razstave iz leta 2014.

Knjiga s 400 stranmi in skoraj 500 reprodukcijami je izšla v založbi MAO in Založbe Beletrina kot katalog ob istoimenski razstavi, ki jo je MAO priredil spomladi 2014.

Dr. Primož Lampič je umetnostni zgodovinar, etnolog in publicist. Deluje kot muzejski svetnik na oddelku za fotografijo Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Proučuje predvsem zgodovino slovenske fotografije. Zgodovino fotografije je v letih 1994-2015 poučeval na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nekaj let pa je vodil tudi seminar iz tega predmeta in iz moderne umetnosti. Kuriral je okoli 10 večjih razstav in izdal 4 monografije ter več katalogov.

 

Lokacija

Vetrinjski dvor
soba Freske
Vetrinjska ulica 30
Maribor

 

Informacije

Več o knjigi

 

Organizacija

Festival fotografije Maribor

Deli
Skip to content