Sprehod po soseski Ruski car

12. 3. 2015

Sprehod po soseski Ruski car

12. 3. 2015

Na tokratni arhitekturi v živo se bomo sprehodili po soseski Ruski car z arhitektko Damjano Zaviršek Hudnik. 

Bratovševa ploščad je prostor, kjer je bil pred skoraj štirimi desetletji posnet kultni film Sreča na vrvici. Film prikazuje sosesko Ruski car kot »betonsko džunglo«, hkrati pa kot prostor dinamičnega dogajanja, brezskrbne otroške igre in komunikacije med prebivalci.
Soseska je bila zgrajena v 70-letih prejšnjega stoletja. Načrtovalci so pri urbanističnem snovanju soseske uporabili ulico in trg kot vodilna mestna motiva – socialni prostor, kjer se prepletajo različni programi in funkcije ter ga napolnjujejo z življenjem. Bloki tvorijo dve osrednji stanovanjski ulici – Bratovševo in Glinškovo ploščad ter tretjo – Mucharjevo ulico, med katere je umeščen osrednji park soseske.  
Stanovanjski bloki so bili zasnovani v enovitem arhitekturnem izrazu – oblikovno, volumsko in barvno usklajeni, povezani z močnim urbanističnim motivom. Silhueta soseske sledi strukturi Kamniških Alp v ozadju. V oblikovanje so vključeni pogledi na okoliške dominante.
Kljub temu da je osrednji motiv soseske nedokončan, predstavlja soseska enega najkvalitetnejših primerov visoke goste zazidave v Sloveniji.

Damjana Zaviršek Hudnik je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Deluje kot samostojna ustvarjalka na področju kulture. Kot arhitektka se ukvarja z načrtovanjem objektov, odprtih javnih površin in oblikovanjem notranjega prostora. Poleg tega deluje na področju promocije arhitekturne stroke in izobraževanja o prostoru. Na izzive v prostoru se odziva s prevpraševanjem sodobnega načina življenja in vsakdanjih navad, povezovanjem in izobraževanjem različnih uporabnikov prostora ter pobudami za urejanje spregledanih prostorov.  Od leta 2013 v soseski Ruski car sooblikuje pobudo Skupaj na ploščad!, ki prebivalce spodbuja k razmisleku o potencialih odprtih javnih površin ter vključevanju v proces njihove prenove in revitalizacije.

Obvezne so prijave na izobrazevanje(at)mao.si, saj so mesta za udeležbo na vodenem ogledu omejena.

Foto: Damjana Zaviršek Hudnik

 

Vstopnina

3 €

 

Informacije

izobrazevanje(at)mao.si

 01 548 42 82 / 80

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content