Špela Šubic: Niko Kralj in Stol

23. 5. 2019

Špela Šubic: Niko Kralj in Stol

23. 5. 2019

Niko Kralj je bil prvi profesionalni industrijski oblikovalec na področju Jugoslavije. V tovarni Stol se je zaposlil leta 1952 in aktivno sodeloval v prizadevanjih oblikovanja, ki se je prav v tistem času na novo vzpostavljalo kot samostojna stroka.

Uveljavil se je kot inovativen oblikovalec in teoretik. Širši javnosti ostaja najbolj poznan po seriji izdelkov Rex, od zložljivih stolov do otroških ležalnikov (počivalnikov), ki so postali nepogrešljiv del javnih in zasebnih prostorov v socialistični Jugoslaviji.  

Predavanje izhaja iz preučevanja zbirke industrijskega oblikovanja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, skrbnica  katere je Špela Šubic. V zbirki je dobro  zastopan Niko Kralj z deli, ki jih je oblikoval za tovarno Stol.

Špela Šubic je muzejska svetnica, kustosinja za industrijsko oblikovanje v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani, kjer deluje kot  avtorica, soavtorica in organizatorka številnih razstav in dogodkov. Skupaj z Barbaro Predan je pripravila razstavo in katalog Niko Kralj, neznani znani oblikovalec.
 
Na fotografiji: Niko Kralj v proizvodnji, iz stare številke revije Les
 

 

Lokacija

 Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana

 

Vstopnina

brezplačno

Deli
Skip to content