Smer B na razstavi Bauhaus – omreževanje idej in prakse (BAUNET)

9. 5.—26. 7. 2015

Smer B na razstavi Bauhaus – omreževanje idej in prakse (BAUNET)

9. 5.—26. 7. 2015

Od 9. maja do 26. julija 2015 bo v Muzeju sodobne umetnosti (MSU) v Zagrebu razstava z naslovom Bauhaus – omreževanje idej in prakse (BAUNET). Na njej sodeluje tudi MAO s posojenimi deli, ki so povezani z eksperimentalno oblikovalsko Smerjo B iz let 1960-62.  Za obsežen katalog šestindvajsetih avtorjev pa je tekst napisal tudi kustos iz MAO dr. Bogo Zupančič.
Razstava predstavlja dela umetnikov, arhitektov in oblikovalcev iz območja nekdanje Jugoslavije. Iz Slovenije je predstavljen Avgust Černigoj, iz Hrvaške Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky in Ivana Tomljenović Meller, iz BiH pa arh. Selman Selmanagić. Poleg njih bodo razstavljena dela njihovih profesorjev, kot so bili Marcel Breuer, Vasilij Kandinskiy, Paul Klee, Hannes Meyer, Laszlo Moholy-Nagy in Oscar Schlemmer ter predstavljeni koncepti in pedagoške metode dela na šoli Bauhaus.
Razstava se ne osredotoča samo na čas od ustanovitve šole Bauhaus leta 1919 do leta 1933, ko je bila s prihodom nacistov na oblast v Nemčiji ukinjena, ampak prikazuje vplive šole Bauhaus na povojno sodobno umetnost, oblikovanje in arhitekturo na Hrvaškem (grupa EXAT 51 v Zagrebu), Avstriji (arhitekturna praksa študenta Bauhausa arhitekta prof. Huberta Hoffmanna v Gradcu) in Sloveniji (eksperimentalna oblikovalska smer B na oddelku za arhitekturo FAGG v Ljubljani, katere pobudnik je bil arhitekt prof. Edvard Ravnikar).
Na razstavi bo predstavljenih preko 300 raznovrstnih del iz uglednih evropskih muzejev in zasebnih zbirk. Razstava je del mednarodnega raziskovalnega projekta BAUNET, na katerem sodelujejo kulturne inštitucije iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije. Nosilec projekta je MSU iz Zagreba, soorganizatorji so Universalmuseum Joanneum iz Gradca, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva in Loški muzej iz Škofje Loke. Avtorici projekta sta Vesna Meštrič in Jadranka Vinterhalter iz MSU iz Zagreba, kustosinja razstave je Vesna Meštrić, razstavo je oblikoval Vladimir Končar iz Studia Revolucija, Zagreb, urednica kataloga je Jadranka Vinterhalter.
Razstava bo svečano odprta 9. maja 2015 ob 19. uri v Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb. Vabljeni na odprtje in ogled razstave!

Več o razstavi.

Fotografija tridimenzionalne vaje iz papirja pri predmetu Osnovni tečaj, ki ga je vodil arhitekt prof. Edvard Ravnikar, 18 cm x 13 cm, avtor ni znan, fotograf ni znan, 1961.

Primer naloge iz osnovnega tečaja reformiranega oddelka za arhitekturo univerze v Ljubljani, Majda Kregar (študentka smeri B v študijskem letu 1960/61), naslovnica revije Arhitekt 3, 1961, barvni tisk, 30 x 23 cm, foto Vladimir Furlan, Ljubljana, Društvo arhitektov Slovenije.

Deli
Skip to content