Simon Kerševan: Nova Gorica

14. 10. 2015

Simon Kerševan: Nova Gorica

14. 10. 2015

Nova Gorica je začela nastajati leta 1947. Povojni čas je bil nabitim s patosom novega družbenega in ekonomskega sistema ter v pretresih ob vzpostavitvi nove državne meje z Italijo, ki je bila obenem vzrok za nastanek mesta. Prvi urbanistični načrt je zasnoval arhitekt Edvard Ravnikar, ki je pri nastajanju mesta sodeloval le v prvih letih, a mu je kljub temu pustil najbolj bistvene poteze.
 
Na ogledu se bomo sprehodili po osrednjem delu mesta ob Magistrali (Kidričeva ulica), kjer so značilnosti Ravnikarjevega urbanizma najbolj razpoznavne ter po kasneje nastalih mestnih predelih, ki so v načrtovanje mesta prinašali nove poglede ali pa so se vračali k prvotnim.

Spoznali bomo stavbe, ki sooblikujejo podobo mesta in so delo različnih slovenskih arhitektov. Novo Gorico so med drugim zaznamovali Vinko Glanz, Vojteh Ravnikar, Edvard Ravnikar, Danilo Fürst, Oton Gaspari in drugi arhitekti. Sprehodili se bomo skozi stanovanjske soseske iz šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja ter novejšimi novogoriškimi stavbami, deli arhitekturnih skupin Ofis, Sadar-Vuga in Ravnikar-Potokar. Srečevali se bomo tudi z zelenjem, ki je za podobo modernističnega mesta prav tako pomembno kot stavbe.

Sprehod se prične ob Ravnikarjevi maketi mestnega središča, ki stoji na vzhodni strani Bevkovega trga, ob Kidričevi ulici.

Simon Kerševan (1981), arhitekt, ki živi in ustvarja na Goriškem, je eden od soavtorjev prenove novogoriškega mestnega središča (Bevkov in Rusjanov trg) ter avtor interjerjev za mestno blagajno in turistično-informacijski center v Novi Gorici. Od leta 2014 je član Izvršnega odbora Društva primorskih arhitektov.

 

Lokacija

Dobimo se ob Ravnikarjevi maketi mestnega središča na Bevkovem trgu!

 

Vstopnina

3€
Obvezne so prijave na izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

01/ 5484 282/80
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content