Savin Sever – Zgodba neke arhitekture

4. 6. 2015

Savin Sever – Zgodba neke arhitekture

4. 6. 2015

Portret arhitekta Savina Severja je zgodba o izjemno prodornem in inovativnem avtorju slovenske moderne in analiza njegovih konceptualnih ter tehnoloških rešitev. Odpira vprašanje ohranjanja in varovanja sodobne slovenske arhitekture ter se sprašuje o usodi stavb, ki jih je turbulentni čas naše tranzicije zaznamoval tako v arhitekturnem kot vsebinskem pogledu. Hkrati je to tudi pripoved o zanimivi osebi, kar izvemo iz spominov sestre dvojčice ter arhitektovega sina in hčerke.

Po ogledu filma pa bodo z moderatorjem Matevžem Čelikom na okrogli mizi prof. dr. Aleš Vodopivec s Fakultete za arhitekturo, arhitektka in profesorica na Tehnični Univerzi na Dunaju Tina Gregorič, arhitektka in izredna profesorica na Fakulteti za arhitekturo Maruša Zorec ter konservatorska svetovalka z ZVKDS OE Ljubljana Tatjana Adamič skupaj z drugimi zanimivimi gosti razmišljali o pomembnosti stvaritev Savina Severja.

Savin Sever (1927-2003) sodi med najpomembnejše slovenske arhitekte povojne generacije. Ustvarjal je v dobi, ko se je končal prvi val obnove porušene domovine in je bil čas za optimizem in razmišljanje o prihodnosti kulture bivanja. Načrtoval je objekte za vsakdanjo in splošno rabo, veliko njegovih stvaritev pa so do danes že porušili.

Ustvarjalci filma:
Scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović
Direktor fotografije in snemalec: Marko Kočevar, Z. F. S.
Snemalec steadycama: Jurij Nemec
Zvokovni mojster: Frane Povirk
Mojster zvokovne obdelave: Robert Sršen
Oblikovalec zvoka: Aleksander Lavrini
Redaktorica: Majda Širca
Urednik dokumentarnega programa: Peter Povh
Producent dokumentarnega programa: Jaka Hemler
Odgovorni urednik Kulturnih in umetniških programov: Andraž Pöschl
Televizija Slovenija, 2014/2015

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

01/ 5484 282/80
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content