Rok Hočevar: Splošna bolnišnica Izola

30. 1. 2018

Rok Hočevar: Splošna bolnišnica Izola

30. 1. 2018

Arhitektura lahko s premišljeno zasnovo, v kateri lahko nato zdravstveni delavci učinkovito zdravijo, pozitivno vpliva na počutje obiskovalca, bolnika in zaposlenega. Tokratni ogled nas bo vodil v Izolo. Z arhitektom Rokom Hočevarjem, avtorjem razstave Arhitektura za zdravje, si bomo ogledali del Splošne bolnišnice Izola, ki je bil izdelan po načrtih arhitekta Stanka Kristla.

Splošna bolnišnica Izola je združila vse oddelke razpršenih priobalnih klinik v skupen sodoben bolnišnični kompleks v kotanji pod hribom, na katerem bolnišnica stoji danes. Šele naknadno so jo prestavili na hrib, kjer boljša prevetrenost omogoča naravno poletno hlajenje, bolnikom in osebju pa ponuja razgled na morje. Premišljeno izbrana in izpostavljena nova lokacija je dobro dostopna in opazna iz priobalnih krajev ter simbolično poudarja takratne ambicije javnosti glede vsesplošne skrbi za človeka.

Prvotna rešitev z dvema hospitalnima stolpoma, ki se povezujeta z nizkim, horizontalno razvitim diagnostično-terapevtskim delom, se popolnoma razlikuje od kasnejše realizacije na slemenu hriba, ki zaradi specifične izpostavljene lokacije in konfiguracije terena ni več zasnovana vertikalno, temveč v obliki horizontalno naloženih programskih plasti.

Arhitekturo Kristlove izolske bolnišnice med drugim odlikuje tudi vključenost v naravno krajino z izrazitim terasastim pobočjem, ki mu stavba sledi s svojo horizontalno, razpotegnjeno strukturo. Plastenje posameznih nivojev je močno poudarjeno s premišljeno barvno zasnovo fasade v izmenjujočih se zelenih, modrih in rumenih barvnih tonih obalne krajine in morja. Dodatno horizontalno plastenje izpostavljajo pokriti balkoni bolnišničnih sob, ki pacientom omogočajo bivanje zunaj s pogledom. Kristl je veliko pozornosti posvetil tudi ustvarjanju posebnega vzdušja v objektu in zunaj njega, predvsem z odprtim vstopnim prostorom z mediteranskim rastlinjem.

Zaradi sistema postopnega financiranja je bila gradnja bolnišnice načrtovana fazno. Kristlov celostni pristop k oblikovanju bolnišnice se je izrazil le v prvi fazi projekta, saj je bil za kasnejšo razširitev bolnišnice izbran drug projektant. Kljub neposrednemu stiku z novejšim, generičnim objektom pa Kristlova avtorska prva faza ostaja sinonim za humano, kakovostno bolnišnično arhitekturo in priča o zlati dobi gradnje bolnišnic pri nas.

Vodil vas bo arhitekt Rok Hočevar, mag.inž.arh., eden izmed letošnjih prejemnikov prestižnega priznanja zlati svinčnik 2017 (v sodelovanju s skupino Prostorož). V sodelovanju z arhitektom bolnišnice v Izoli prof. Stankom Kristlom raziskuje dano tematiko že od leta 2014. Tekom raziskave je  stavbo bolnišnice podrobno preučil in jo kasneje označil za izjemen primer arhitekture, ki pozitivno vpliva na počutje obiskovalca, bolnika in zaposlenega. Na to temo je arhitekt pripravil tudi razstavo v stavbi bolnišnice.

 

Lokacija

Splošna bolnišnica Izola
(avla)
Polje 40
6310 Izola

 

Vstopnina

Obvezne so prijave: izobrazevanje(at)mao.si.

 

Informacije

izobrazevanje(at)mao.si.

01/ 5484 282/80

Več o razstavi>>

 

Organizacija

MAO
Ogled pripravljamo v sodelovanju s Pomorskim muzejem »Sergej Mašera« – Museo del mare »Sergej Mašera« Piran-Pirano in Pokrajinskim muzejem Koper – Museo Regionale di Capodistria.

Deli
Skip to content