Razstava je zaprta, sodobnost je odprta. Pogovor ob zaključku razstave edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja

Pogovor / 15. 6. 2021 / 18:00

Razstava je zaprta, sodobnost je odprta. Pogovor ob zaključku razstave edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja

Pogovor / 15. 6. 2021 / 18:00

*Pogovor boste lahko spremljali v živo, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, ali preko spletnega prenosa.*

 

Razstava edu.arh, posvečena 100. obletnici Fakultete za arhitekturo, izpostavlja alternativne prakse arhitekturnega izobraževanja, ki so temeljile na odločnosti arhitektov, da intervenirajo v dane družbenopolitične pogoje in posegajo na raznolika polja delovanja arhitekture, neodvisno od okvira in profila, ki ga je sočasno propagiral program šole.

 

Razstavo, ki se izteka 20. junija, zaključujemo s pogovorom, ki izobraževanje prihodnosti vidi kot sodelovanje raznolikosti. V dveh diskusijah z avtorji razstave in mladimi arhitekti bomo spregovorili o tem, ali zgodovinski dogodki, predstavljeni na razstavi, še vedno premorejo prebojni potencial, ki so ga imeli v trenutkih nastajanja; kaj se je spremenilo in katere so tiste iniciative, ki so danes opora študentom in arhitektom, ki želijo kritično vplivati na sodobno izobrazbo in stroko.

 

Na prvi diskusiji, ob 18.00, bodo avtorji razstave spregovorili o fakulteti prihodnosti, prožni in dinamični instituciji, ki je odprta za spremembe svoje strukture in pedagoške eksperimente, ki presegajo ideološke, geografske in disciplinarne meje. Naslovili bodo odprta vprašanja razstave – katere prakse izobraževanja porajajo spremembe v sodobni družbi, kaj je profil bodočega arhitekta in kakšna naj bo institucija, ki ga izobražuje.

 

Diskusijo bo moderirala komunikologinja in sociologinja Zala Velkavrh.

Sodelujoči: Boštjan Vuga, Danica Sretenović, Maja Vardjan, Nejc Prah in Matevž Čelik.

 

Na drugi diskusiji, ob 19.00, bodo predstavnice mlade generacije, arhitektke in študentke, ki na razstavi nastopajo kot avtorice projektov ali intervjuvanke, predstavile iniciative in izzive ustvarjalnih praks mladih arhitektov in njihov potencialni vpliv na prihodnost arhitekturnega izobraževanja. Medtem ko so skozi razstavo edu.arh izpostavljeni že uveljavljenji dogodki, bodo sodelujoče sogovornice, ki šele uveljavljajo svojo pozicijo znotraj arhitekturnega delovanja, govorile o potencialu aktualnih praks.

 

Moderator: Marin Berović
Sodelujoče: Katja Martinčič, Vida Rucli, Nina Vidič Ivančič, Nika Bronič, Sara Škarica, Ana Skobe, Tamara Rijavec, Gaja Mežnarič Osole in Danica Sretenović.

 

Dogodek je pripravila Danica Sretenović, sokustosinja razstave.

Goste bosta nagovorila direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje dr. Bogo Zupančič in dekan Fakultete za arhitekturo prof. dr. Matej Blenkuš.

 

* Zaradi varnostnih ukrepov, povezanih s COVID-19, je na dogodku potrebna uporaba lastne zaščitne maske in dokazilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranosti (t.i. pogoj PCT).

 

Program MAO podpira: Ministrstvo za kulturo Slovenija

Pokrovitelji: Xella porobetonBaumitWienerbergerSaint-GobainGeberit.

Medijski pokrovitelji: Mladina, Oris, TAM-TAM

Deli
Skip to content