Primož Lampič: Svetloba kot barva

25. 2. 2016

Primož Lampič: Svetloba kot barva

25. 2. 2016

Obarvana in barvna fotografija ter barvni tisk na Slovenskem od začetkov do leta 1945

V založbi Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter Založbe Beletrina je izšla prva obsežna monografija o slovenski barvni fotografiji, ki je rezultat večletnega raziskovanja o barvnem risanju s svetlobo, kar besedna zveza fotografija v grščini tudi pomeni. Pisec je dr. Primož Lampič, kustos za fotografijo v MAO.

Knjiga predstavlja zbir zgodovinskih in žanrskih aspektov izražanja z barvno fotografijo, ki je od svojih skromnih začetkov doživelo nesluten razmah in popularnost. V delu je moč brati tudi o značilnostih fotografskih tehnik in času, v katerem so dosegle svoj razcvet, kot tudi o opremi, ki so jo nekoč uporabljali pri projekciji posnetega gradiva. Nenazadnje se nam na enem mestu ponujajo še življenjepisi avtorjev, ki so ustvarjali v tem mediju fotografije, dodan pa je tudi prispevek k slovenski bibliografiji o naslovni tematiki.

Znanstvena monografija na 400 straneh in z bogatim fotografskim gradivom, obsega skoraj 500 reprodukcij, predstavlja logičen zaključek istoimenskega razstavno-založniškega projekta, ki se je začel z razstavama v MAO, Ljubljana in Umetnostni galeriji Maribor v letih 2014-2015.

Preverite posamezna poglavja.

Knjiga je na voljo v MAO spletni in muzejski trgovini.

Cena

38,00 €

 

Informacije

Slovenski jezik, trda vezava
Avtor in urednik
Primož Lampič
Sourednica
Eva Bravar
Besedila
Matevž Čelik, Primož Lampič
Recenzije
ddr. Damir Globočnik, dr. Gorazd Golob, dr. Sarival Sosič
Izdajatelja
Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana
Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Ljubljana

Deli
Skip to content