Prezrti vrtovi: vloge, izzivi in potenciali dreves v mestih

26. 9. 2017

Prezrti vrtovi: vloge, izzivi in potenciali dreves v mestih

26. 9. 2017

V zadnjem od predavanj v sklopu razstave Simbiocen bomo osvetlili dve zanimivi praksi, s katerima želimo prikazati vloge, izzive in potenciale dreves v sodobnem urbaniziranem okolju. Gostili bomo člana ustvarjalnega kolektiva Tree of Heaven Woodshop Inga Vetterja in arboristko Leno Marion iz podjetja Tisa, enega izmed najizkušenejših podjetij, ki se ukvarjajo z negovanjem dreves v Sloveniji.

Detroit Tree of Heaven Woodshop
Ingo Vetter

Platformo Detroit Tree of Heaven Woodshop so leta 2005 ustanovili Mitch Cope, Ingo Vetter in Annette Weisser. Člani platforme pri svojem delu uporabljajo izključno les narejen iz velikega pajesna, drevesa, ki je zavzelo mesto Detroit. Ta rastlina (ailanthus altissima), ki je znana tudi kot »getovska palma«, se je naselila na opuščenih zemljiščih in zapuščenih tovarniških lokacijah po celem Detroitu. Glede na običajne standarde je les velikega pajesna slabe kakovosti, vendar pa umetniki nanj gledajo kot na postindustrijski vir in izkoriščajo njegovo vseprisotnost. Woodshop deluje kot ohlapno omrežje lokalnih strokovnjakov in razvija umetniška dela ter izvaja naročila za mednarodne muzeje in galerije.

Ingo Vetter je umetnik in profesor kiparstva na Umetniški univerzi v nemškem Bremnu, v svojem predavanju pa bo predstavil delo platforme ter najnovejše dogajanje v Detroitu.

Vloga dreves v urbanih okoljih
Lena Marion

Predavanje bo zajelo tematiko pomena in vloge dreves v urbanih okoljih. Obravnavali bomo različne poglede in mišljenja o mestnih drevesih ter izzive, s katerimi se soočajo vzdrževalci. Ob tem pa bomo skušali odgovoriti na vprašanje, kaj lahko vsak prispeva k ohranitvi mestnih dreves.

Podjetje Tisa, d. o. o., ima na področju arboristike že skoraj štiridesetletno tradicijo. Izvajajo vse vrste arborističnih del (obrezovanje, posek, saditev, svetovanje, diagnostika, izdelava drevesnega katastra) po vsej Sloveniji.

Lena Marion se je po študiju gozdarstva specializirala za mestna drevesa. Izvaja podrobno drevesno diagnostiko, svetuje glede nege dreves, stanja in potrebnih ukrepov. Je licencirana arboristka ISA (ISA-Certified arborist in ISA-Tree Risk Assessment Qualified) ter članica Mednarodne arboristične zveze, Ameriške zveze arboristov svetovalcev in Arborističnega društva Slovenije.

Po predavanju na muzejskem podstrešju bomo obiskali čebelnjake v parku in prikazali potek rednega pregleda panjev.

Simbiocen je nomadska platforma za ustvarjalno raziskovanje medvrstnih sodelovanj znotraj sodobnih ekosistemov. Platforma trenutno gostuje na Fužinah, v parku in na grajskem podstrešju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Prostor sta avtorja projekta s pomočjo lesa invazivnega pajesena preoblikovala v delovni studio z rezidenco čebeljih panjev. V mesecu septembru v njem organizirata serijo dogodkov in delavnic, ki bodo odstirali spregledane povezave med področji čebelarstva, permakulture, podnebnih sprememb in invazivnih rastlin.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

Predavanje bo potekalo v angleškem (Ingo Vetter) in slovenskem jeziku (Lena Marion).

Razstava Simbiocen.

izobrazevanje(at)mao.si
01/ 5484 282/80

 

Organizacija

Zavod Trajna
MAO

Deli
Skip to content