Prestavljeno* Arhitektura v živo: Islamski versko-kulturni center

Arhitektura v živo / 14. 10. 2020

Prestavljeno* Arhitektura v živo: Islamski versko-kulturni center

Arhitektura v živo / 14. 10. 2020

 * Zaradi neugodne epidemiološke slike je dogodek prestavljen na bližnjo prihodnost. Kmalu vas obvestimo o novem terminu Arhitekture v živo.
 
* Prijave zaradi zapolnitve prostih mest zaključene!
 
V okviru oktobrske »Arhitekture v živo« nas bosta po Islamskem versko-kulturnem centru vodila arhitekt Matija Bevk in glavni tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić. Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss so za projekt prejeli Plečnikovo nagrado 2020, kar je najvišje priznanje na področju arhitekture, krajinske arhitekture in urbanizma v Sloveniji. 
 
Arhitekturo versko-kulturnega centra odlikuje celostni oblikovalski pristop, ki sledi od redefinicije zapuščenega, degradiranega območja, kjer je objekt postavljen, do domišljeno grajenega javnega prostora s postavitvijo stavb okrog centralnega, dvignjenega trga in mošeje. Postavitev stavb omogoča samostojno nastopanje programskih sklopov, kot so verska šola, prostori za kulturne in pisarniški dejavnosti, apartmaji in restavracija. Ob nagradi je žirija izpostavila, da je avtorjem uspelo ustvariti urbanistični, arhitekturni in izvedbeni presežek ne le v nacionalnem, temveč tudi v evropskem okviru, s tem ko so dosledno izpeljali koncept v vseh merilih – tako na nivoju mesta kot na nivoju stavbe, arhitekturnih elementov in detajlov. 
 
Dobimo se ob 17. uri na trgu pred Islamskim versko-kulturnim centrom, Parmova ulica, Ljubljana. Ogled je brezplačen, število udeležencev pa omejeno.
Obvezne prijave na: izobrazevanje@mao.si
 
Arhitektura v živo (AŽV) je  voden ogled po aktualnih arhitekturnih objektih ter krajinskih in urbanističnih ureditvah v Ljubljani in Sloveniji, ki ga prirejamo enkrat mesečno. Posamezne stavbe in ureditve predstavljajo avtorji projektov – arhitekti, krajinski arhitekti, oblikovalci, urbanisti in drugi strokovnjaki, ki so sodelovali pri njihovem snovanju in nastajanju.
 

Deli
Skip to content