Predstavitev knjige: Človek, narava, trajnost – Planet Book

23. 8. 2022 / 17:00

Predstavitev knjige: Človek, narava, trajnost – Planet Book

23. 8. 2022 / 17:00

»Če nas bodo nekega dne obiskali modri in miroljubni vesoljci, nas bodo najprej vprašali, kako smo skrbeli za naš planet.« –Telmo Pievani

 

Planet Book. Svet, podnebna kriza, rešitve. 200 fotografij skozi oči 40 mladih, zavzetih za prihodnost je izbor avtorskih fotografij na temo okoljske problematike. Na podlagi zamisli njenega urednika Telma Pievanija in sodelovanja z Univerzo v Padovi je namen knjige prispevati k zavestni vpletenosti za dobrobit planeta Zemlja. Skupina študentov različnih smeri univerze je pod vodstvom profesorja Pievanija preko strastnih razprav pripravila izbor fotografij in komentarje, ki so vključeni v knjigo. Zaznali so težave, ki jih človeške aktivnosti povzročajo ekosistemu, in predlagali možne rešitve.

 

Močne podobe, pod katere so se podpisali fotografi mednarodnega slovesa (kot so Jonas Bendiksen, Frans Lanting, Alex Majoli, Paolo Pellegrin, Sebastião Salgado in Mikhael Subotzky), so urejene glede na štiri naravne elemente – voda, zrak, ogenj in zemlja –, ki se jim pridružuje človeški faktor. Planet Book je pričanje o tem, kako človek ogroža in skruni neskončno lepoto planeta, obenem pa ima zahvaljujoč svojim intelektualnim virom ravno človek izredno sposobnost ustvarjanja novega, pozitivnega ravnovesja med seboj in naravo.

 

Knjiga je izšla ob 800. obletnici obstoja Univerze v Padovi pri založbi Contrasto (2020).

 

Zbrane bo nagovoril Stefano Faggioli, direktor Italijanskega inštituta za kulturo v Ljubljani.

 

Soorganizator dogodka je Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

 

O uredniku

Telmo Pievani je redni profesor na Oddelku za biologijo Univerze v Padovi. Na prvi italijanski katedri za filozofijo bioloških znanosti poučuje Bioetiko in komuniciranje naturalistične znanosti. Filozof znanosti in strokovnjak na področju teorije evolucije je član akademij in uredniških znanstvenih odborov mednarodnih revij. Od leta 2020 je v znanstvenem odboru WWF.

 

 

Deli
Skip to content