Povezovanje prihodnosti

28. 2. 2017

Povezovanje prihodnosti

28. 2. 2017

Na nedavni spoznavni konferenci Future Architecture za leto 2017 v MAO je 25 sodelujočih skupaj s filozofom Slavojem Žižkom predstavilo svoje koncepte, ideje in dileme v povezavi z novimi izzivi na področju arhitekture. Prisotna publika se je seznanila s svežimi projekti in raziskavami prodorne generacije ustvarjalcev, ki šele zdaj zavzemajo svoj položaj. Prvi dan konference je platforma Future Architecture sprožila svojo založniško platformo archifutures.org. Začetek delovanja platforme Archifutures je ponudil priložnost za soočenje z nekaterimi hitro razvijajočimi se medijskimi platformami v arhitekturi in za pogovor o novih založniških modelih. V razpravi, ki jo je vodila Silke Neuman iz studia Bureau N, so sodelujoči izmenjali izkušnje z novimi založniškimi modeli v arhitekturi. 

Konferenco je odprl vodja platforme Matevž Čelik, ki je v svojem govoru poudaril, da se je „platforma Future Architecture izkazala kot trdna podlaga za oblikovanje idej, ki ponovno podžigajo politično kritiko v arhitekturi. Ideje, ki so si jih sodelujoči izmenjali preko platforme, se v glavnem nanašajo na diskurz enakosti, na ideje, ki nas prisilijo, da se soočimo s problematiko tega sveta ter se lotimo vprašanja “vključenih in izključenih” in tako naprej …”

Na prvem zasedanju konference so se predstavili nekateri lanski udeleženci projekta, ki so bili ponovno izbrani za delo v okviru platforme v letu 2017. Miloš Kosec (Slovenija / Velika Britanija), Filipe Estrela & Sara Neves (Portugalska), Guerilla Architects (Velika Britanija) in Léopold Lambert (Francija) so izmenjali svoje izkušnje glede sodelovanja pri platformi v njenem začetnem letu. Preostali program konference je bil razdeljen v tri skupine, in sicer Obravnavanje motenj, Pripravljen na ponovno uporabo in Novi modeli, nove strategije. Drugi dan konference je odprl posebni gost konference, slovenski filozof Slavoj Žižek, ki je stresel cono udobja 25 udeležencev in poudaril, da so arhitekti in arhitektura pokazatelji in analitiki problemov in razmerij v družbi.

Založniška serija platforme z naslovom Archifutures Vol. 1 – 3 je nov terenski vodič po prihodnosti arhitekture, sodobni arhitekturni praksi in urbanizmu. Poleg knjig je na voljo tudi digitalna platforma archifutures.org, ki deluje kot živi repozitorij prispevkov in izkušenj, nastalih v okviru platforme Future Architecture. Knjige iz serije Archifutures je sedaj na platformi mogoče tudi naročiti. Projekt, ki združuje možnosti kritičnega uredniškega dela, inovativnega tiskanja in aktivno posredovanje uporabnika, je uredil kolektiv &beyond, ureja pa ga založnik dpr-barcelona. Poleg Archifutures je Anna Ramos iz fundacije Mies van der Rohe predstavila Sodobni ATLAS evropske arhitekture, ki razkriva 2,881 del, nominiranih za Nagrado Evropske unije za sodobno arhitekturo, Nick Axel iz e-flux architecture pa je predstavil novo razširjevalno platformo za arhitekturo in oblikovanje.

Po zaključku konference v Ljubljani bo platforma začela z izvajanjem javnega arhitekturnega programa po Evropi, ki se bo pričel marca v Berlinu, zaključila pa oktobra v Lizboni. Vrhunci dveletnega programa platforme bodo predstavljeni na Festivalu Future Architecture v MAO septembra 2017.

Sodelujoči v programu Future Architecture 2017: Office and Synonyms (Nizozemska), Jose Tomas Perez Valle (Čile), Danai Toursoglou Papalexandridou (Grčija), Lucia Perez (Španija), Giuditta Vendrame (Nizozemska), Office of Displaced Designers (Grčija), GAS – Grupo Arquitecture Subalterna (Španija), Adriana Pablos Llona (Španija), Paul Landon (Finska/Kanada), Alberto Martinez Garcia (Španija), Hector Rivera Bajo (Španija), Dimitris Grozopoulos, Effie Kasimati & Fani Kostourou (Velika Britanija), Studio NO (Poljska), Pedro Pitarch (Španija), Culture Territories Association (Poljska), Selim Projects (Finska), BNGRT (Nemčija), Marija Marić & Damjan Kokalevski (Švica), FAKT (Nemčija), Institute of Design Kielce (Poljska), SibilaSoon (Avstrija).

Več>>

Slike z dogodka

DAN 1 in DAN 2 v fotografijah Petra Giodanija

 

Informacije

Future Architecture

info(at)futurearchitectureplatform.org

Deli
Skip to content