Povabilo na filmski natečaj: Vsaka hiša ima svojo zgodbo

28. 11. 2013—31. 3. 2014

Povabilo na filmski natečaj: Vsaka hiša ima svojo zgodbo

28. 11. 2013—31. 3. 2014

V okviru pregledne razstave Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje razpisujemo natečaj kratkega filma na temo arhitekturne kulturne dediščine, na katerem lahko sodelujejo mladi ustvarjalci. Vabljeni tudi ravnatelji, profesorji in mentorji, da spodbudite svoje učence in dijake k sodelovanju!

Vabimo vas, da s svojo mladostno ustvarjalno energijo pokažete, kako vidite arhitekturo, ki je zaznamovala vaše mesto nekoč in je aktualna še danes – povežete jo s svojo zgodbo, ki je lahko vsakdanja, osebna in intimna ali pa popolnoma domišljijska.

Osnovna izhodišča
V 19. stoletju je nastalo toliko gradenj kot nikdar dotlej: tradicionalne meščanske hiše in plemiške palače, večstanovanjske najemniške hiše, meščanske vile, prve stanovanjske stavbe v delavskih kolonijah, prve stanovanjski bloki, cerkve, kapele, sinagoge, samostani, gradovi in dvorci, rotovži, javne palače, gledališča, šole, železniški kolodvori, hoteli, zdravilišča, bolnišnice, zapori, vojašnice, trdnjave, arhitekturno urejene odprte javne površine, pokopališča, mavzoleji, mostovi in tovarne. Vse te stavbe so lahko izhodišče vaše zgodbe (izbor nekaterih arhitektur si lahko pogledate na spletnem zemljevidu).

Nekatere izmed stavb je načel zob časa in so malomarno ogledalo naši družbi ter tarča vandalizma. Nekatere so napolnjene z novimi vsebinami, a vsaka pripoveduje lastno zgodbo.

S kratkimi zgodbami in predstavitvami arhitekture želimo gledalcem približati prostor, ki je živ in dinamičen, bodisi tone v pozabo in žalostno propada, čeprav je bil nekoč središče dogajanja. Ujeti pogled v notranjost prostora, pogled, ki potuje skozenj in okoli njega, predstaviti zgodbe ljudi, ki arhitekturo uporabljajo tako ali drugače.
Skozi zgodbo uporabnika, ki naj ne bi prevladala nad prizoriščem, pa lahko opozorimo na različne odnose: oblika in vsebina, prostor in gibanje, preplet starega in novega, notranjost in zunanjost, celota in detajl, svetloba in tema, zvok in tišina prostora…, stavbna dediščina in turizem, javno in zasebno, arhitektura in arhitekturni členi.

Med prispelimi filmskimi izdelki bomo izbrali tri najboljše v svoji kategoriji in jih nagradili.

Namen natečaja je pridobiti nova znanja o kulturni (predvsem urbanistični in arhitekturni) dediščini, da bi otroci in mladostniki na drugačen način spoznavali arhitekturo, ki je del našega vsakdanjega življenja. So stavbe, v katerih živimo, obiskujemo gledališča, galerije…se izobražujemo v šolah, počitnikujemo v hotelih, se zdravimo v bolnišnicah, naši starši ali stari starši so delali v tovarnah ali drugih stavbah, prečkamo mostove… veliko je starih že dvesto let in velikokrat nismo pozorni in ne dvignemo pogleda, da bi ujeli detajl, razvozlali oblike in material, sledili ritmu bodisi prisluhnili zvoku.

Z natečajem želimo spodbuditi mlade, ki so naklonjeni filmski umetnosti, da skozi filmski jezik in z lastno ustvarjalnostjo pripomorejo k boljšemu ozaveščanju mladih in širše javnosti o vrednotah in pomenu arhitekturne dediščine v lokalnem okolju.

——————————————————————————————-
Prijava: prijavijo se lahko mladi, stari med 8 in 28 let. Prijavnine ni.
Dolžina filma: priporočljiva dolžina filma je 5 minut, lahko tudi manj.
Tehnične zahteve: film naj bo sestavljen iz vizualnih materialov, posnetih s katerokoli kamero ali napravo za snemanje (fotoaparat, mobilniki…), dovoljeno ga je urejati s pomočjo kakršnegakoli računalniškega programa in dodati audio-material. Velikost ne sme presegati 100 MB. Format videa je lahko eden izmed naslednjih: AVI, QuickTime (mov, qt), MPEG, WMV, Flash (flv).
Visoka tehnična kakovost zaželena, prednost bodo imeli filmi z izjemnim izborom teme/vsebine, dopolnjevanje zgodbe in arhitekture; poudarek na arhitekturi, posameznih arhitekturnih elementih in celoti.
Filmske zvrsti: Videospot, dokumentarec, igrani film, animirani film
Pravice: Organizator natečaja je MAO in ima pravico vse nagrajene filmske izdelke javno objavljati oz. jih uporabljati. Tudi avtorji imajo pravico objaviti svoje filmske izdelke. Z oddajo avtorji izjavljajo, da je vsebina, ki so jo prijavili v natečaj (vključno s slikami, grafiko, videi itd.), njihovo originalno delo in ne posega v pravice tretje osebe (glasbena podlaga…).
Rok za prijavo: Nagradni natečaj se zaključi 31. marca 2014. To je zadnji dan, ko boste še lahko odposlali vašo kuverto s posnetim filmom na dvd ali cd nosilcu vključno s prijavo, ki naj vsebuje natančen popis: naslov filma, ime in priimek avtorja/ev, starost avtorja/jev, ter število sodelujočih pri filmu.
Prijavo z zahtevanimi podatki pošljete tudi na e-naslov: izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si’>izobrazevanje@mao.si

Razglasitev nagrajencev in javna predstavitev treh najboljših filmov v svoji kategoriji:
Žirija v sestavi kustosov, arhitektov in filmskih režiserjev bo vaše prispele filme ovrednotila in najzanimivejše nagradila.
18. maja 2014 na mednarodni muzejski dan bomo le-te javno predstavili v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje in na naših spletnih straneh.

Dodatne informacije: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Oddelek za izobraževanje
Natalija Lapajne, višja kustodinja, E-pošta: izobrazevanje@mao.si, tel. 01/5484-282, www.mao.si

Vaše prispevke pričakujemo do 31. marca na naslov:
MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE
Pot na Fužine 2
1000 LJUBLJANA
s pripisom POVABILO NA NATEČAJ 5 MINUTNIH KRATKIH FILMOV
VSAKA HIŠA IMA SVOJO ZGODBO

 

Otvoritev

Rok za oddaja filma:
31. marec 2014

Nagrajeni filmi

Oglejte si nagrajene filme in obrazložitve žirije!

 

Informacije

T: 01 548 42 82
M: 041 374 675
izobrazevanje@mao.si

Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

 

Organizacija

Oddelek za pedagoške dejavnosti MAO

Deli
Skip to content