Poslovitveni kompleks Plečnikove Žale

19. 4. 2012

Poslovitveni kompleks Plečnikove Žale

19. 4. 2012

Znotraj programa Plečnik 2.0. vabimo na voden ogled Poslovitvenega kompleksa Plečnikove Žale – Vrt vseh svetih z umetnostnim zgodovinarjem dr. Petrom Krečičem.

Plečnikove Žale (1938–1940)
Moderni način življenja v mestih je v začetku tridesetih let silil mestne oblasti, da bi združile pokopališko dejavnost ob novem pokopališču pri sv. Križu. Plečnik je v nasprotju s tedaj običajnimi mrtvašnicami zasnoval Vrt vseh svetih, kompleks samostojno stoječih mrliških vežic v zavetju drevja in grmičevja po zgledu antičnih vrtov edikul. Prednje je postavil monumentalni vhod, med kubusa z uradi umeščene nadstropne propileje z zoženim ločnim osrednjim vstopom, ki simbolično ločujejo mesto mrtvih od mesta živih. V os vhoda je postavil osrednjo molilnico, na stranskih stenah obdelano kot antični kolumbarij, pred njo baldehinsko streho na štirih stebrih, namenjeno javni poslovitvi od umrlega. Na videz brez reda stojijo v prostoru mrliške vežice, vsaka je drugačna in je arhitekova svobodna prepesnitev zgodovinskih grobnih arhitektur v razponu od preoblikovanega turškega turbeta, tumulusa in srbske zadužbine do povsem izmišljenih arhitektur. Vežice so opremljene z lestenci in križi, prilagojenimi oblikam vežic. Kompleks sklepa izvirno dekorirana in poslikana stavba delavnic.
Plečnikove Žale – Vrt vseh svetih v Ljubljani so konec januarja 2007 v Madridu pridobile znak Evropska dediščina. 

Dr. Peter Krečič, umetnostni zgodovinar in kritik, je znanstveno preučeval slovensko umetnost in posebej arhitekturo 19. in 20. stoletja ter umetnostno kritiko v času med vojnama. V sedemdesetih letih se je posvečal pretežno vprašanjem slovenske zgodovinske avantgarde v njenih evropskih okvirih, v osemdesetih in devetdesetih pa se je ukvarjal s preučevanjem življenja in dela arhitekta Jožeta Plečnika. Objavil je vrsto monografij in znanstvenih razprav z omenjenih področij. Od leta 1978 do 2010 je bil direktor Arhitekturnega muzeja Ljubljana. Predaval je na številnih univerzah po Evropi in Združenih državah Amerike. Poučuje na Fakulteti za humanitične študije v Kopru in je gostujoči profesor na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

Zaradi omejenega števila obiskovalcev so obvezne prijave.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 17.00. Obvezne prijave.

 

Vstopnina

Zaradi omejenega števila obiskovalcev bo ogled možen samo z brezplačno vstopnico.
Obvezne prijave: izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

T: 01 548 42 82
M: 041 374 675
E: izobrazevanje@mao.si

Plečnik 2.0

Deli
Skip to content