Pop-Upstart: Oloop Design, Polona Poklukar in Borut Popenko

6. 12.—7. 12. 2018

Pop-Upstart: Oloop Design, Polona Poklukar in Borut Popenko

6. 12.—7. 12. 2018

V Projektni pisarni Centra za kreativnost v Mariboru, se na Pop-Upstart dogodkih vsak mesec predstavljajo ter prodajajo svoje izdelke slovenski oblikovalci z različnih področij kreativnega in kulturnega sektorja. Na ta način želimo spodbujati podjetništvo kreativcev, predvsem s promocijo njihovih inovativnih, trajnostnih in oblikovno zanimivih produktov, ki so že na trgu, ob tem pa spoznavamo tudi njihove pristope k ustvarjanju, prodaji in trženju ter načine spopadanja s težavami, ki pri tem nastajajo.

Na decembrskem dogodku Pop-upstart, bodo svoje izdelke, idejno zasnovo ter razvoj poslovne vizije predstavili Oloop Design, Polona Poklukar ter Borut Popenko.

Vabljeni na predstavitveni pogovor z ustvarjalci, ki bo v četrtek, 6. decembra 2018, ob 18.00 v Projektni pisarni Maribor, Partizanska cesta 11. Sledilo bo odprtje pop-up trgovine, kjer bodo izdelki Oloop Design, Polone Poklukar ter Boruta Popenko na voljo vse do 22. ure; enako tudi v petek, 7. decembra, od 10.00 do 18.00.

O ustvarjalcih
Oloop Design, avtorska skupina, ustanovljena leta 2003, je aktivna in prepoznavna na različnih področjih vizualnega ustvarjanja – produktnega oblikovanja, oblikovanja prostorskih postavitev, tekstilne umetnosti, obenem pa povezuje oblikovanje z družbeno angažiranimi projekti. Med pomembnejše projekte zadnji treh let prav gotovo sodi projekt Razkrite roke, kjer oblikovanje in delo s tekstilom, prepleta s kulturno in socialno integracijo ranljive skupine žensk. Zanj so avtorice prejele nagrado Alpine Pluralism Award 2018.

Oloop kreacije se nikdar ne zgodijo v zaprtih prostorih, saj je participatornost nujna podstat njihovega ustvarjanja. Začasno naseljujejo najrazličnejše prostore in iz ulice vabijo ljudi, da iz sveta visoke tehnologije prestopijo v svet “visokega dotika”: “Ta neverjetna moč naših rok – da izražajo, ustvarjajo, materializirajo stvari, ki se porodijo v nas, nas vedno znova fascinira. S tem, ko se posameznik zave moči svojih rok, krepi lastno voljo do življenja, samozaupanje in vero vase. Hkrati se zave, da so roke eno njegovih izraznih sredstev, s katerim ureja in spreminja svet okoli sebe.” Do sedaj so doma in v tujini izvedle osem tovrstnih eksperimentalno – participatornih projektov: Med znotraj in zunaj, Roke gledajo, oči tipajo; Skupna tla, Tekstil ZDAJ!, Body Textile Memory; Barve mesta, Re-Stripe; Ponovno povezani.

Polona Poklukar, freelancerka / likovna umetnica in artizan-ka, ki pod svojo blagovno znamko Polona Poklukar oblikuje unikatne uporabne predmete kot so svetila, nakit ter ženske klobuke. V zadanem imperativu neusmiljenega diktata estetike par excellence staplja in prevaja lastne in skoraj izumrle tradicionalane veščine oblikovanja na raven konciznega in poetičnega obvladovanja avtorskega umetniškega izražanja v polje produktnega ali modnega oblikovanja. Njena konceptualno zasnovana dela neredko raztegujejo in brišejo meje med umetniškim artefaktom in uporabnim predmetom. Za klobuke “Enega reza” je prejela nagrado na Mesecu oblikovanja v Ljubljani leta 2014. Je soustanoviteljica Salona uporabnih umetnosti v Mariboru. Njena dela je moč videti na raznih galerijskih razstavah v Sloveniji in tujini ter kupiti v Pentlja concept store v Ljubljani.

Borut Popenko, freelancer / priznan slikar, srednje generacije obravnava sliko kot umetniški objekt. Njegovo delo odraža vztrajno, metjejsko dovršeno preseganje dvodimenzionega nosilca slikarske površine. Svoje imaginarne prostore interpretira v izčiščeni geometrijski maniri abstraktnega slikarstva, katerega resnobno zloščenost “brez lemurja” hudomušno podpisuje z natančno in umerjeno dozo op art akrobacij. Njegova originalna slikarska dela – objekti vršijo izpiljeno sodobno estetiko na način iluzionističnih prividov – vibrantnih podob gibanja na statični površini platna. Njegova dela se nahajajo v stalnih zbirkah relevantnih galerij, v reprezentančnih objektih širom Slovenije, ter najrazličnejših publikacijah nastalih ob umetniških predstavitvah doma in v tujini.

Več>>

 

Lokacija

Projektna pisarna Maribor
Partizanska cesta 11
Maribor

 

Odprto

Pop-up trgovina
6.12.
18.00-22.00

7.12.
10.00-18.00

 

Informacije

CzK

 

Povezava
https://www.czk.si/?m=event&id=41

Deli
Skip to content