Poletna muzejska noč

15. 6. 2024 / 18:00

Poletna muzejska noč

15. 6. 2024 / 18:00

18.00 do 24.00 I PROST VSTOP

 

Poletna muzejska noč bo letos v barvah Muzeja v skupnosti 2. Skupina študentk ALUO in FF bo v sodelovanju s CONO in Skupnostnimi programi za mlade izvedla prototip dogodka Fužinska 3KA – festivala, ki slavi kulturno raznolikost Fužin. Festival je zasnovan na pobudo krajanov in ustanov. Združuje kulturo, kulinariko, in kino na prostem. Spodbuja sodelovanje prebivalcev Fužin, medsebojno spoznavanje in sosedsko solidarnost ter vabi vsakogar, da se vključi in prispeva svoj del v mozaik kultur na Fužinah.

 

Avtorji in soustvarjalci: študentke ALUO in FF (Ana Frank Bogataj, Novka Bojić, Laura Iskra in Lea Sedevčič) v sodelovanju s Skupnostnimi programi za mlade, CONO Fužine (Tea Kos, Damjan Kuzma), CONO Korak (Kristina Ribić) in CAF-om. Kustosinji filmskega programa sta Nika Jurman in Blažka Kirm.

 

PROGRAM

18.00 – 23.00 I park MAO

FUŽINSKA 3KA: Sejem kulture in kulinarike, glasbene točke, ustvarjalne delavnice

21.30     Kino na prostem: program kratkih filmov – dvorišče MAO

18.00     Vodstvo po razstavi GRAD→ Koncepti, predmeti, prostori (vodi: Maja Vardjan)

19.00     Vodstvo po razstavi GRAD→ Koncepti, predmeti, prostori (vodi: Ajda Bračič)

20.00     Vodstvo po razstavi GRAD→ Koncepti, predmeti, prostori (vodi: Maja Vardjan)

23.00     Nočni voden ogled: Grad Fužine v soju lučk (vodi: Katarina Metelko)

 

Muzej v skupnosti 2

Muzej v skupnosti 2 je nadaljevanje projekta, ki je lani postavil temelje za skupno delovanje fužinskih ustanov. Z njim želimo pokazati moč, ki jo ima skupnost, če se medgeneracijsko in medinstitucionalno poveže. Arhitektura in oblikovanje, kot se odražata v vsakdanjem življenju, sta vstopni točki povezovanja, muzejsko okolje pa je prostor izmenjave znanj in soustvarjanja ter okolje, kjer lahko odprto mislimo, sprašujemo, preizkušamo ideje, eksperimentiramo in debatiramo.

 

Razstava GRAD → Koncepti, predmeti, prostori

Na gradu Fužine poleg prepletenih plasti grajske zgodovine danes domuje tudi zbirka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje: eklektičen, a s svojevrstno notranjo logiko prežet nabor dokumentacije in predmetov, povezanih s prostorom in snovnostjo. Neposredno soočenje gradu in muzejskih predmetov v središče ne postavlja stavbne zgodovine, ampak predvsem življenje gradu, ki je skozi stoletja ustvarjalo točke prelomov in skupaj z okoliško naravo spodbujalo vedno novo mišljenje, znanje, invencije.

 

Kino na prostem

Program kratkih filmov

Na Poletno muzejsko noč in v sklopu Fužinske 3KE vas vabimo, da se nam pridružite na projekciji filmov na prostem, ki bo potekala od 21.30 dalje na dvorišču Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Izbor kratkih filmov posvečamo odkrivanju filmskih ustvarjalcev, ki se ukvarjajo z doživljanjem in raziskovanjem medsebojne solidarnosti, skupnosti, medgeneracijskih vezi in spominjanja v najrazličnejših oblikah. Ob domači neodvisni produkciji je v izbor uvrščen tudi film mlade hrvaške ustvarjalke. Večer bomo zaključili v fužinskem stilu – z Borbikami Nike Jurman, nastalimi na Fužinah, in s kultnim fužinskim filmskim ustvarjalcem Diegom Menendesom.

 

Filmski spored: 

Martin Draksler, Alzheimer Cafe (2019, 18’)

Karla Crnčević, Wild Flowers (2022, 11’)

Ema Paš, Razgled (2022, 10’)

Nika Jurman, Borbike (2022, 15’)

Diego Menendes, Empty Generation (2013, 3’)

 

Vabljeni na kinodruženje!

 

Deli
Skip to content