POLETNA MUZEJSKA NOČ 2022

18. 6. 2022 / 18:00

POLETNA MUZEJSKA NOČ 2022

18. 6. 2022 / 18:00

Poletna muzejska noč v MAO se bo pričela ob 18. uri na dvorišču Fužinskega gradu. V muzeju boste imeli priložnost spoznati skupine 27. bienala oblikovanja in si ogledati razstavo BIO27 Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost. Za otroke bomo pripravili Mini MAO igrarije in iskanje zaklada ter za ponočnjake nočni ogled gradu Fužine. Večer bo zaokrožil koncert avtorske jazzovsko-ambientalne glasbe Lada Jakše in Boštjana Perovška, ki bosta s sodobnimi zvočnimi partiturami in multvizijo interpretirala Plečnikove ambiente.

 

Brezplačen ogled razstave

 

10.00 – 24.00 BIO27 Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost

 

10.00 – 24.00 Razstava Ustvarjeno v Sloveniji in spremljevalne razstave BIO 27

 

18.00, 20.00 in 22.00  Vodeni ogledi z avtorji in ustvarjalci

 

V času Poletne muzejske noči si lahko v Palači Cukrarna, Ambrožev trg 3, brezplačno ogledate razstave Ustvarjeno v Sloveniji, ki predstavlja dela več kot 200 slovenskih ustvarjalcev sodelujočih v programih Centra za kreativnost in spremljevalne razstave BIO 27The Ideal Eating Experience, oblikovalke Kathrine Dankl v sodelovanju z Vienna Design Week, Vienna Business Agency in Avstrijskim kulturnim forumom, The School of the Untold in Design Campus v sodelovanju z German Design Graduates in Goethe-Institutom ter razstava DNA of Things, oblikovalca Marcina Rusaka.

 

18.00 – 22.00  Spoznajte skupine BIO 27

 

Skupina Robida : Vid Skrbinšek, Vida Rucli, Elena Rucli, Dora Ciccone, Janja Šušnjar

 

18.00     Vodstvo po razstavi in predstavitev projekta

18.30     Delavnica Ajdina pokovka

Voden ogled s skupino Robida.plus, kjer bodo podrobneje predstavili projekt v povezavi s hrano z naslovom Siti z žiti. Sledila bo delavnica, na kateri bodo pripravljali pokovko iz ajde in kuhali čaj ter pogovor s skupino.

 

Skupina Pjorkkala

 

Žan Girandon, Pia Groleger, Luka Pleskovič

 

19.00     Vodstvo po razstavi in predstavitev projekta
19.40     Delavnica: Izdelava vodnega filtra iz ksilema

 

Na vodenem ogledu bo skupina Pjorkkala predstavila projekt na temo Voda – oblikovanje biovernakularnega. Sledila bo delavnica izdelovanja filtra za vodo iz ksilema. Končni izdelek bo majhen filtracijski model.

 

Skupina Krater: Rok Oblak, Gaja Pegan Nahtigal

 

20.00     Vodstvo po urbanih materialih, predstavitev projekta Prepovedane vernakularnosti
20.30     Delavnica Oblikovanje iz zbite zemlje

 

Na vodenem ogledu se boste lahko seznanili z zgodbami in materiali iz oživljene gradbene jame, ki so nastali v okviru projekta Prepovedane vernakularnosti. Spoznali boste tehniko zbite zemlje ter si prste umazali z oblikovanjem opeke iz urbane zemljine.

 

Skupina Garnitura: Sara Bezovšek, Miha Gašperin, Lin Gerkman, Neža Lukančič, Maruša Mazej, Eva Popit in Brina Steblovnik

 

18.00    Delavnica Plečnikolaž

21.00    Vodstvo po razstavi in predstavitev projekta Zgodbe moderne arhitekture.

 

Fotografije, arhivski posnetki, načrti in vizualizacije, ki so jih naredili v skupini Garnitura, vsak zase kažejo Plečnikovo delo v drugačni luči. Vabljeni, da s tehniko kolažiranja ustvarite svojo predstavo o tem pomembnem arhitektu. Naj bodo to drobni arhitekturni elementi ali velike stavbe – vsak kolaž bo našel mesto na velikem Plečnikolažu!

 

18.00 – 21.00    Program za otroke

 

18.00 – 21.00    Mini MAO igrarije s Hano in Živo

18.00 – 20.00    Sestavljive igrače naše mladosti s Siri in Belo

20.00                Skriti zaklad na gradu Fužine z vodnikom za otroke Maje Rabič

 

22.00 – 23.00    Koncert avtorske jazzovsko-ambientalne glasbe

 

Plečnikovi ambienti kot likovna in zvočna partitura:

Avtorja: Lado Jakša in Boštjan Perovšek

 

Večplastni, multimedijski projekt Lada Jakše, glasbenika, skladatelja in umetniškega fotografa, je sinteza fotografsko-likovnega sporočila, ambientov Plečnikovih stvaritev, Plečnikovih zapisov in razmišljanj v dialogu z izvirno glasbo, ki si Plečnikove ideje, ambiente, detajle in načrte jemlje kot izhodišče za sodobne zvočne partiture.

 

23.00 – 24.00    Grad Fužine v soju lučk, nočni voden ogled s Katarino Metelko

 

Katarina Metelko je strokovnjakinja za umetnostno, stavbno in kulturno zgodovino posvetne arhitekture na Slovenskem. Posebno pozornost posveča stavbni in kulturni dediščini gradu Fužine in družine Khisl.

 

 

Deli
Skip to content