Poletna mala šola arhitekture 2019

26. 8.—30. 8. 2019

Poletna mala šola arhitekture 2019

26. 8.—30. 8. 2019

 

Počitniški izziv za mlade nadobudneže (6 – 13 let), z veliko mero radovednosti in željo po raziskovanju. 

Poletna mala šola arhitekture za otroke pomeni odkrivanje arhitekture v vsej njeni raznolikosti. Otroci bodo proučevali arhitekturo z vsemi čutili, raziskovali svetlobo, odtenke barv, materiale in oblike. Risali, gradili in sestavljali ter razvijali tako prostorsko in fizikalno ter tudi družbeno razumevanje našega okolja. Spoznavali bodo pomen stavbne dediščine in dialog arhitekture z naravo. Otroci bodo ustvarjali z različnimi materiali in pripomočki, razvijali domišljijo in samostojnost, hkrati pa se učili skupinskega dela, saj se bodo zahtevnejših nalog lotevali skupaj.
 
Makete, načrti in fotografije, ki jih hranimo v muzeju bodo izhodišče za naše arhitekturno raziskovanje. Arhitekturo bomo spoznavali tudi v živo, z opazovanjem stavb na mestu samem. Vse to in še mnogo več bodo otroci na zabaven način odkrivali v Poletni Mali šoli arhitekture, ki se bo odvijala v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, na renesančnem gradu Fužine in delno v središču mesta.
 
Termin
26. avgust – 30. avgust 2019
Od ponedeljka do petka od 8.00 ure do 16.00. Prehrana je vključena v ceno (kosilo, malica) in tudi ves ustvarjalni material, vstopnine.
 
Starost otrok
Primerno za otroke od 6. do 13. leta.
 
Cena
120,00€ za ves teden skupaj s prehrano, materialom za izdelavo, vstopninami
 
Ugodnosti
Drugi otrok iz iste družine dobi 10 % popust.
Vsi udeleženci Poletne male šole arhitekture imajo v novem šolskem letu 50% popust pri vseh nedeljskih ustvarjalnicah Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

1.PRENAVLJAMO!!!

Z otroci bomo spoznavali različne stavbe z razstave, ki so se spreminjale skozi stoletja in bile prenovljene za sodobno rabo. Gradili bomo gradove, samostane, gledališča, spoznavali galerije in muzeje in se vživljali v takratno življenje skozi raznoliko bivanjsko kulturo in iskali možnosti za nove prihodnosti. Seznanili se bomo z delom arhitektov in gostili konservatorko – restavratorko, ki nas bo uvedla v razsiskovanje in odkrivanje stenskih poslikav. 

2. ZAKAJ – ZATO V MESTU, Arhitektura v živo

S sprehodom po mestu bomo raziskovali, kako se je s časom spreminjalo, si ogledali pomembnejše stavbe, trge, parke. Spoznavali različne arhitekturne člene in jih skozi gib opredmetili. Vstopili v svet pravljic in govorili o materialih in oblikah, o konstrukcijah, merilu, barvah, svetlobi in sencah. Posebno pozornost bomo namenili arhitekturi, ki je bila nedavno prenovljena in danes živi polno življenje: Opera, Narodna galerija, Moderna galerija in dan zaključili v parku Tivoli. 

3. ARHITEKTURA – KONSTRUKCIJE

Kaj so konstrukcije v naravi in kakšnih konstrukcij se loteva človek? Stopili bomo v svet fizike in sil težnosti. Razmišljali bomo o osrednji ideji stavbe in konstrukciji, ki je lahko nevidna ali vidna. Ugotavljali bomo, kaj so nosilni in kaj nošeni elementi. Gradili, sestavljali in razstavljali bomo mostove, kupole, stolpe in stolpnice in preverjali njihovo trdnost. Z gibalnimi minutami pa z lastnimi telesi spoznavali, kaj pomenijo v arhitekturi: steber, obok, slavolok, kupola, napetost, itd. 

4. MALI KREATORJI

V projektnem prostoru si bomo ogledali razstavo Kreatorji ustvarjalcev sodobne slovenske mode in se v delavnici preizkusili v oblikovanju kul modnih dodatkov za fante in punce. V goste bomo povabili modno kreatorko in pobliže spoznali njeno delo, oblikovanje v modi, kostumografijo za gledališče in film. 

5. GRAD – MUZEJ: Ko gradiček postane velik, je grad

Ob raziskovanju dvorca Fužine odkrivamo njegovo zgodovino in znamenite lastnike. Raziskujemo in spoznavamo, kaj je grad, dvor, dvorec, kakšna je razlika med srednjeveškim in renesančnim gradom ter izdelamo maketo grajske arhitekture. Uživali bomo v senci stoletnih dreves grajskega parka in odkrivali kako zelenje soustarja javni prostor. Spoznavali različne parkovne ureditve, kdo so uporabniki parka in čemu so namenjeni. Kaj vse se danes dogaja v gradu in kaj zanimivega hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje, katera arhitekturna in oblikovalska dela so zaznamovala prejšnje stoletje in pred kakšnimi izzivi so kustosi danes.


Ekipa oddelka izobraževanja v MAO

Natalija Lapajne, kustosinja pedagoginja
Jana Furman, arhitektka
Anja Držanič, krajinska arhitektka in podiplomska študentka ilustracije
Katja Filovski, Nina Ponikvar,  umetnostni zgodovinarki
Tjaša Travižan, likovna pedagoginja
Špela Zakrajšek, študentka arhitekture

 

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2
središče Ljubljane

 

Vstopnina

120,00 € / teden
Cena vključuje prehrano (kosilo, malica), materiale in pripomočke ter vstopnine.
Drugi otrok iz iste družine prejme 10% popust.
PRIJAVNICA
 >>

 

Šolo bomo izvedli v primeru zadostnega števila prijav.

Mediji o preteklih Poletnih malih šolah arhitekture

Infodrom (RTVSLO)
Slovenska kronika (RTVSLO)
Radio Hudo (Radio Prvi)

 

Informacije

 +386 (0)1 548 42 82

izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content