Poletna Mala šola arhitekture

22. 8.—26. 8. 2016

Poletna Mala šola arhitekture

22. 8.—26. 8. 2016

Kako zgradimo stolp iz lesenih deščic? Ali most iz palic? Lahko zgradimo hišo iz papirja brez lepila? Kaj pomenijo ulica, trg, naselje, mesto?

Vse to in še mnogo več bodo otroci na zabaven način odkrivali v Poletni Mali šoli arhitekture, ki se bo odvijala v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, na gradu Fužine in delno v središču mesta. Spoznavali bomo arhitekturo v živo, z opazovanjem stavb na mestu samem, pluli z ladjo po reki Ljubljanici in spoznavali zgodbe mostov in oprezali za Povodnim možem. Odkrivali bomo začetke fotografije in ugotavljali, kako sta povezana plakat in arhitektura. Kaj vse se danes dogaja v gradu in kaj zanimivega hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje, katera arhitekturna in oblikovalska dela so zaznamovala prejšnje stoletje in pred kakšnimi izzivi smo danes?

Grajski park v senci stoletnih dreves bo kot nalašč za številne igre in piknik. Veliko razgibavanja možgančkov in telesa.

Poletna mala šola arhitekture za otroke pomeni odkrivanje arhitekture v vsej njeni raznolikosti. Otroci bodo proučevali arhitekturo z vsemi čutili, raziskovali svetlobo, odtenke barv, materiale in oblike. Risali, gradili in sestavljali ter razvijali tako prostorsko in fizikalno ter tudi družbeno razumevanje našega okolja. Spoznavali bodo pomen stavbne dediščine in dialog arhitekture z naravo. Otroci bodo ustvarjali z različnimi materiali in pripomočki, razvijali domišljijo in samostojnost, hkrati pa se učili skupinskega dela, saj se bodo zahtevnejših nalog lotevali skupaj.

Šola je primerna za otroke od 6 – 12 let  z veliko mero radovednosti in željo po raziskovanju.

TEME USTVARJALNIC
ZAKAJ – ZATO V MESTU – sprehod in vožnja z ladjico
S sprehodom po mestu bomo raziskovali, kako se je spreminjalo skozi stoletja, si ogledali pomembnejše stavbe, trge, parke. Spoznavali različne arhitekturne člene in jih skozi gib opredmetili. Vstopili v svet pravljic in govorili o materialih in oblikah, o konstrukcijah, merilu, barvah, svetlobi in sencah. Sledili stopinjam arhitekta Maksa Fabianija, Jožeta Plečnika, Edvarda Ravnikarja in drugih. S sprehajalnimi nalogami ugotavljali, kaj pomenijo vidne in taktilne oznake v prostoru in komu so namenjene. Detektirali bomo ulično opremo in spoznavali, kakšna je bila nekoč in kakšna je danes. Kaj pomenijo barve v prostoru? Pluli po reki Ljubljanici in spoznavali zgodbe mostov in nabrežij. V muzeju bomo izdelali maketo mesta, sestavljali mostove, reševali arhitekturne uganke in prostorske eksperimente.

ARHITEKTURA –  KONSTRUKCIJE
Kaj so konstrukcije v naravi in kakšnih konstrukcij se loteva človek? Stopili bomo v svet fizike in sil težnosti. Razmišljali bomo o osrednji ideji stavbe in konstrukciji, ki je lahko nevidna ali vidna. Ugotavljali bomo, kaj so nosilni in kaj nošeni elementi. Gradili, sestavljali in razstavljali bomo mostove, kupole, stolpe in stolpnice in preverjali njihovo trdnost. Z gibalnimi minutami pa z lastnimi telesi spoznavali, kaj pomenijo v arhitekturi: steber, obok, slavolok, kupola, napetost etc

FOTOGRAFIJA  – IGRA SVETLOBE IN BARV
Ugotavljali bomo, kaj je svetlo in kaj temno? Kaj so barve in kako vplivajo na nas? So oblaki res beli in nebo modro? Katere barve so v mavrici? Lahko barve mešamo? Ogledali si bomo nekaj črno belih fotografij iz fotografske zbirke, ki se prvič srečajo z barvo in izdelali obarvane fotografije. Nato pa lovili poglede v okvir. Ugotavljali bomo kaj in kako vidi fotograf, kako izbere motiv? Ugotavljali, kako s podobo prikazati gibanje z izdelavo različnih optičnih igrač, s katerimi bodo potem naši risani liki, polni domišljije, oživeli. Seveda ne gre brez camere obscure in kako se je fotografija pravzaprav začela.  Kaj je črna soba in kako pomembna je bila za izum fotografije? Skozi izdelavo Camere obscure se bomo seznanili z zgodovino in nastankom fotografije.

SOSESKE IN ULICE
Kakšno je tvoje mesto? Kakšna je tvoja soseska? Otroci se bodo seznanili s povojno arhitekturo, pomenom varovanja dediščine. Arhitektura ne zgolj kot arhitekturni plašč in fasadni ovoj od zunaj, temveč, kaj pomeni arhitektura izza zidov in kako vpliva na naše življenje. Ko zapremo oči, oživijo številni zvoki okrog nas. Naše prizorišče bo oder in tloris enega od stanovanj, z igro različnih zvočnih posnetkov in lastne igre glasov bomo odkrivali arhitekturne elemente in opremo naših sob. Na zabavni način se bomo učili branja arhitekturnega načrta in z igro domišljije opremljali svoje stanovanje.

GRAD – MUZEJ
Ko gradiček postane velik, je grad
Ob raziskovanju dvorca Fužine odkrivamo njegovo zgodovino in znamenite lastnike. Raziskujemo in spoznavamo, kaj je grad, dvor, dvorec, kakšna je razlika med srednjeveškim in renesančnim gradom ter izdelamo maketo grajske arhitekture. Uživali bomo v senci stoletnih dreves grajskega parka in odkrivali kako zelenje soustarja javni prostor. Spoznavali različne parkovne ureditve, kdo so uporabniki parka in čemu so namenjeni. Kaj pomeni urbana oprema in ulično pohištvo? Kaj vse se danes dogaja v gradu in kaj zanimivega hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje, katera arhitekturna in oblikovalska dela so zaznamovala prejšnje stoletje in pred kakšnimi izzivi so kustosi danes.

Termin:
22. avgust – 26. avgust 2016
Od ponedeljka do petka od 8.00 ure do 16.30. Prehrana je vključena v ceno (zajtrk, kosilo, malica) in tudi ves ustvarjalni material, vstopnine.

Ugodnosti:
Pri zgodnjih prijavah do 10.7.2016 tečajniki male šole arhitekture prejmejo darilo
Drugi otrok iz iste družine dobi 10 % popust.
Vsi udeleženci Poletne male šole arhitekture imajo v novem šolskem letu 50% popust pri vseh nedeljskih ustvarjalnicah Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

Ekipa oddelka izobraževanja v MAO:
Natalija Lapajne, kustosinja pedagoginja
Jana Furman abs. arhitekture, Tjaša Hribar, krajinska arhitektka, Anja Držanič, krajinska arhitektka in študentka ilustracije, Zala Simčič, študentka likovne pedagogike

 

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

središče Ljubljane

 

Vstopnina

120,00 € / teden
Cena vključuje prehrano (zajtrk, kosilo, malica), materiale in pripomočke ter vstopnine.

Prijavnica>>

Šolo bomo izvedli v primeru zadostnega števila prijav.

 

Informacije

+386 (0)1 548 42 82
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content