PLEČNIK ZDAJ! Raziskovanje javnega prostora in urbane poroznosti

Razstava, Simpozij / 4. 11. 2022 / 16:30

PLEČNIK ZDAJ! Raziskovanje javnega prostora in urbane poroznosti

Razstava, Simpozij / 4. 11. 2022 / 16:30

4. november I ob 16.30 in ob 20.30 I Inštitut za arhitekturo Tehniške univerze v Berlinu, Straße des 17. Juni 152, Berlin

 

Slovenski kulturni center SKICA Berlin in Inštitut za arhitekturo Tehniške univerze v Berlinu ob 150. obletnici rojstva slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, vabita na simpozij in razstavo z naslovom PLEČNIK NOW! Exploring Public Space and Urban Porosity (PLEČNIK ZDAJ! Raziskovanje javnega prostora in urbane poroznosti).

 

Ob 16.30 uri bodo na simpoziju o Jožetu Plečniku spregovorili gostje Luka Skansi, Maja Vardjan, Boštjan Vuga, Maruša Zgonec in Jörg H. Gleiter ter posebna gosta, nemški umetnik Olaf Nicolai in nemški arhitekt Jürgen Mayer H..

 

Ob 20.30 uri sledi otvoritev razstave sodobnih fotografij češkega fotografa Adama Štěcha o delu Jožeta Plečnika, ki jo je zasnoval kurator Tomaž Štoka v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje.

 

Gostje bodo o arhitektu spregovorili v dveh tematskih sklopih: Javno in porozno ter Nenavadno.

 

Slovenski arhitekt, urbanist, oblikovalec in umetnik – Jože Plečnik je bil eden najbolj vsestranskih arhitekturnih osebnosti prve polovice 20. stoletja. Kot učenec Otta Wagnerja je bil sam vir navdiha številnim generacijam arhitektov. Njegovo arhitekturno, umetniško in urbanistično delo, ki je nastajalo predvsem v Ljubljani, je z naslovom urbano oblikovanje po meri človeka, uvrščeno tudi na seznam svetovne dediščine UNESCO. Plečnikova arhitektura slavi mesto kot oder človekovega življenja in javni prostor kot prostor skupnosti in demokracije. Plečnik je v Ljubljani dosledno oblikoval javni prostor: trge, drevorede in parke, kot živo tkivo, ustvarjeno, da gradi mesto za bivanje slehernika.

 

Simpozij se sprašuje, ali je Plečnik aktualen kot vzornik za Urbano oblikovanje po meri človeka tudi danes. Kaj se lahko naučimo od Plečnika?

 

Razstavo organizira SKICA Berlin, Muzej za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana (MAO), kustos Tomaž Štoka. Simpozij bosta znanstveno vodila Oddelek za arhitekturno teorijo in Oddelek za likovno umetnost Technische Universität Berlin. Zasnovan in realiziran je bil v sodelovanju z Boštjanom Vugo, SADAR+VUGA, trenutno predsednikom Sklada arhitekta Jožeta Plečnika, Ljubljana in Sašo Šavel Burkart, vodjo SKICA Berlin.

 

Deli
Skip to content