Odpiramo: Skupno v skupnosti

Pogovor / 21. 5. 2021 / 15:00

Uradno odprtje Paviljona Republike Slovenije na 17. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia bomo letos zaradi epidemiološke situacije izvedli drugače, s spletnim javljanjem iz Benetk. Začeli bomo z virtualnim sprehodom po razstavi, sledil pa bo pogovor s kuratorsko ekipo in komisarjem. Sodelovali bodo: Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič, Rastko Pečar, Asta Vrečko in Matevž Čelik. Na pogovoru bomo predstavili osnovno temo projekta, njegovo zasnovo in izvedbo ter izsledke raziskav, hkrati pa bomo spregovorili o potrebi po notranjem javnem prostoru, o relevantnosti stavb družbene infrastrukture, kot so zadružni domovi, in o ostalih vprašanjih, ki jih izbrana tema odpira. Med drugim bo naša iztočnica tudi osrednje vprašanje bienala Kako bomo živeli skupaj?, ki še nikoli ni bilo bolj aktualno kot v trenutku, ko nam je bilo živeti skupaj onemogočeno.

 

Slavnostna otvoritev paviljona, ki bo omogočila številčnejši obisk in druženje, je zaradi epidemiološke situacije prestavljena predvidoma na 24. september 2021, ko bomo sočasno z velikim številom podobnih dogodkov v sosednjih paviljonih drugih držav slovenski paviljon lahko predstavili razširjenemu občinstvu.

 

Projekt Skupno v skupnosti se osredotoča na zadružni dom – večnamensko javno stavbo, praviloma postavljeno na podeželskih območjih, v vaseh, manjših krajih in predmestjih. Zadružni dom ima specifično arhitekturno tipologijo, katere značilnost je ustvarjanje notranjega javnega prostora, ki je pogosto osrednji prostor lokalne skupnosti. Arhitektura zadružnega doma ni le ozadje dejavnosti, temveč s svojo prilagodljivo zasnovo, obvladljivo tehnično izvedbo in oblikovno zadržanostjo odpira ter ohranja možnosti za stalno prepletenost med uporabniki in prostorom, ki omogoča njihovo delovanje. Projekt se ukvarja tako z zgodovinskim vpogledom v obdobje začetka in poteka gradnje (v parih letih je bilo postavljeno več kot 330 domov po celotnem slovenskem ozemlju) kot tudi z njihovo današnjo vlogo v družbi (večina domov je še vedno v uporabi in javni lasti).

 

Prenos pogovora, ki bo potekal v angleščini, si oglejte na YouTube kanalu MAO.

Vabljeni k ogledu pogovora in virtualnemu obisku paviljona!

Deli
Skip to content