Od zamisli do nagrade: publikacije

10. 5. 2012

Od zamisli do nagrade: publikacije

10. 5. 2012

Na zadnjem srečanju iz cikla Od zamisli do nagrade na temo oblikovanja vizualnih komunikacij se bomo pogovarjali o publikacijah. Proces nastajanja knjige, časopisa in ostalih tiskanih del, namenjenih javnosti, se je v 90-ih letih prejšnjega stoletja temeljito spremenil. Na eni strani razcvet “desktop publishinga” (DTP, izraz namizno/digitalno založništvo se je uveljavil kasneje), na drugi zaton naveze urednik–oblikovalec–ročni/strojni stavec–tehnični urednik–tiskar. In vmes kup tako jezikovno-pravopisnih kot tudi likovno-grafičnih nekakovostno izdelanih tiskovin. Dostopnost programja in fascinacija nad možnostmi le-tega sta na stranski tir potisnili črne umetnike (grafičarje) in “klasične” oblikovalce. Sčasoma smo ozavestili, da znanja o črkah, papirju, likovni opremi, prelomu, vezavi …, da skratka znanja o celotni tehnologiji izdelave publikacije ne gre pozabiti, saj dviga kakovost, konkurenčnost, ekonomičnost, nenazadnje prepoznavnost in uporabnost. Sodoben oblikovalec zato kot avtor v svojem delu združuje obrtniške veščine, tehnološko znanje in umetniško ustvarjanje.

Moderator srečanja bo mag. Tomato Košir, član Fundacije Brumen in tipoRenesanse, ustanovitelj Tajnega društva CGP, bivši docent ALUO. Med priznanji velja omeniti vsaj nagrado za najlepšo slovensko knjigo 2005 (Veliki angleško-slovenski slovar), Brumnovo nagrado za Zbirko Smeh.Podtoni. na 3. bienalu vidnih sporočil Slovenije in 2. skupinsko nagrado TDC47 Type Directors Club New York (flip book Rojstvo ligatur).

Sodelovali bodo dobitniki Brumnovih nagrad – najvišjih nacionalnih strokovnih priznanj, ki jih mednarodna žirija podeljuje v okviru Bienala vidnih sporočil Slovenije:
Robert Žvokelj, soustanovitelj in partner studia DAK, tako rekoč redni nagrajenec na Bienalu vidnih sporočil Slovenije (žirija ga je spregledala le na lanskem), pogost dobitnik nagrade za najlepšo slovensko knjigo.
Ivian Kan Mujezinović, član grupe Ee (skupnost avtonomnih oblikovalcev, v kateri so še Damjan Ilić, Mina Žabnikar, Žiga Testen), fotograf, basist in vokalist pri Čao Portorož, dobitnik Brumnove nagrade na 5. bienalu za “kroniko” Mnemozina | Čas ljubljanskega grafičnega bienala.
Radovan Jenko, Jure Kožuh in Tanja Semion, skupina oblikovalcev, nagrajencev 5. bienala za katalog Podoba knjige. Radovan Jenko, redni profesor na Oddelku za oblikovanje ALUO, član Fundacije Brumen, umetniški vodja Festivala plakata Ljubljana, dobitnik številnih nacionalnih in mednarodnih oblikovalskih nagrad. Jure Kožuh, kreativni direktor Grafikarne, dejaven na področju grafičnega, informacijskega in digitalnega oblikovanja ter oblikovanja črkovnih vrst. Tanja Semion, absolventka vizualnih komunikacij na ALUO, dejavna je na področju grafičnega oblikovanja, ilustracije in animacije.
Ajdin Bašić, do leta 2000 sodelavec Sarajevskega centra za sodobno umetnost in njegovega multimedijskega centra pro.ba, od leta 2001 živi in dela v Ljubljani. Najprej je spletni oblikovalec, med 2005—8 član grupe Ee, od 2009 pa svobodni oblikovalec, ki se osredotoča na oblikovanje knjig in katalogov ter spletnih predstavitev umetnikov in kulturnih inštitucij v Sloveniji in tujini. Za dela s kulturno-umetniškega polja je dobil tudi priznanja na Bienalu vidnih sporočil Slovenije: na 4. za Skrite zgodovine skupine OHO in Argo – časopis slovenskih muzejev (skupaj z Žigo Testenom) ter na 2. za Umetnik na delu (katalog Mladena Stilinovića).

Namen srečanj je spodbuditi pretok znanja in izkušenj med oblikovalci vseh starosti in združenj, širši javnosti in gospodarskim subjektom pa približati vlogo in pomen vidnih sporočil v sodobnem poslovanju in komuniciranju. V predavanjih in pogovoru oblikovalci na različne način osvetljujejo področja tipografije, identitete in publikacij, ki so elementarne kategorije, katerih bit so (in še bodo) močno predrugačile nove tehnologije, ki jih uporabljajo oblikovalci in založniki. Razpravljajo o svojem delu, strokovnem in poslovnem okolju ter vsakodnevnih in prihodnjih delovnih izzivih.

Glede na izredno dober odziv gostov, občinstva, spletnih skupnosti ter kakovost debate in potrebo po njej nameravata Muzej za arhitekturo in oblikovanje in Fundacija Brumen srečanja jeseni nadaljevati.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19. uri

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

T: 01 548 42 80
E: infobio@mao.si
E: info@brumen.org

 

Organizacija

MAO in Fundacija Brumen.

Povezani dogodki
Tipografija
Identiteta/podoba

Deli
Skip to content