Od zamisli do nagrade: identiteta/podoba

19. 4. 2012

Od zamisli do nagrade: identiteta/podoba

19. 4. 2012

Drugo srečanje iz cikla Od zamisli do nagrade na temo oblikovanja vizualnih komunikacij bo posvečeno identiteti. Predstavitev, zaznava in poistovetenje izdelka/storitve spremlja človeštvo od samega začetka delitve dela in menjave dobrin. Z razvojem družbeno-ekonomskih odnosov in tehnološkim napredkom je zahteva po enoviti, celoviti podobi postala nuja. Predstavitev in prepoznavnost sta enako pomembni tako za multinacionalke, velike gospodarske sisteme kot za mala podjetja, obrtniške in mojstrske obrate, samozaposlene. Turbulentno poslovno okolje, vpetost v mednarodne gospodarske tokove, priložnosti digitalnega sveta vplivajo na vlogo, namen in pomen podobe. Kako ustvariti in ohraniti jasno podobo, ki bo ob vseh spremembah ohranjala prvobitno poslanstvo in izražala vizije nadaljnjega razvoja? Kakšna je pri tem vloga avtorja oblikovalca? Se delo z oblikovanjem znaka, definiranjem osnovnih pojavnosti, vzpostavitvijo sistema konča ali šele začne?

Moderator srečanja bo Peter Skalar, soavtor legendarne celostne podobe Ljubljanske banke, soustanovitelj in predsednik Fundacije Brumen, donedavna redni profesor na ALUO – Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.
Sodelovali bodo dobitniki Brumnovih nagrad – najvišjih nacionalnih strokovnih priznanj, ki jih mednarodna žirija podeljuje v okviru Bienala vidnih sporočil Slovenije:
Robert Ilovar in Jernej Stritar/IlovarStritar, ustanovitelja in lastnika oblikovalskega studia, ki je na področju oblikovanja celostnih podob prejel že več uglednih mednarodnih nagrad, mdr. kar trikrat prestižno rdečo piko (Red Dot Communication Design), bronasto kocko na ADC in dve zlati medalji na International Design Award v Tajvanu.
Žiga Aljaž/ZEK
, dobitnik Brumnove nagrade na 5. bienalu vidnih sporočil Slovenije za znak, ki živi predvsem v digitalnem svetu, član kolektiva ZEK, skupine samostojnih ustvarjalcev na področju grafičnega in industrijskega oblikovanja, ilustracije, ulične umetnosti in grafitov, katerih delo je vse bolj mednarodno prepoznano.
Boris Balant/Atelje Balant, soustanovitelj Luks Studia, ustanovitelj in kreativni vodja ateljeja, svetovalec za znamčenje, dobitnik uglednih nagrad tako za zahtevne sistemske kot za na oko preproste kreativne celostne podobe.
Primož Pislak/Luks Studio, oblikovalec, čigar delo so žirije Bienala redno opazile, (so)avtor treh celostnih podob, dobitnic Brumnove nagrade, kreativni vodja studia, katerega delo se osredinja na infografiki, znamčenju in celostni identiteti.
Jagoda Jejčič, samostojna grafična oblikovalka in fotografinja, dobitnica številnih priznanj, doslej največje je Brumnova nagrada v kategoriji osnovni set dopisnih tiskovin 5. bienala vidnih sporočil Slovenije.


Namen srečanj Od zamisli do nagrade je spodbuditi pretok znanja in izkušenj med oblikovalci vseh starosti in združenj, širši javnosti in gospodarskim subjektom pa približati vlogo in pomen vidnih sporočil v sodobnem poslovanju in komuniciranju. Na seriji dogodkov bodo sodelovali oblikovalci, katerih dela so bila prepoznana kot najbolj kakovostna na dosedanjih petih Bienalih vidnih sporočil Slovenije. 

V predavanjih in pogovoru bodo oblikovalci na različne način osvetlili področja tipografije, identitete in publikacij, ki so elementarne kategorije, katerih bit so (in še bodo) močno predrugačile nove tehnologije, ki jih uporabljajo oblikovalci in založniki. Razpravljali bodo o svojem delu, strokovnem in poslovnem okolju  ter vsakodnevnih in prihodnjih delovnih izzivih.

V nadaljevanju napovedujemo:
Publikacije
Četrtek, 10. maj 2012, ob 19. uri
Moderator: Tomato Košir
Nosilec: Robert Žvokelj
Vabljeni nagrajenci: Ajdin Bašić, skupina Radovan Jenko, Jure Kožuh in Tanja Semion, Ivian Kan Mujezinović, Mina Žabnikar

Glede na odziv gostov, občinstva, kakovosti debate ter potrebo po njej bomo nadaljevali s temami: plakati in oglaševanje, časopisi in revije, informacijska grafika, embalaža, digitalni svet.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19. uri

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

T: 01 548 42 74
E: infobio@mao.si
E: info@brumen.org

 

Organizacija

MAO in Fundacija Brumen.

Povezani dogodki
Tipografija

Deli
Skip to content