Od zamisli do nagrade: Embalaža in produktna grafika

13. 12. 2012

Od zamisli do nagrade: Embalaža in produktna grafika

13. 12. 2012

Fundacija Brumen in Muzej za arhitekturo in oblikovanje novembra, decembra in januarja nadaljujeta cikel srečanj na temo oblikovanja vidnih sporočil. Sodelujejo priznani oblikovalci, katerih dela so bila prepoznana kot najbolj kakovostna tudi na dosedanjih petih Bienalih vidnih sporočil Slovenije. Namen srečanj je spodbuditi pretok znanja in izkušenj med oblikovalci vseh starosti in združenj, širši javnosti in gospodarskim subjektom pa približati vlogo in pomen vidnih sporočil v sodobnem poslovanju in komuniciranju.

Oblikovanje embalaže in produktne grafike sta oblikovalski panogi, ki sta najbrž najbolj podvrženi tržnim vidikom, saj je njun vpliv na prodajo izdelka med najopaznejšimi. Zahtevata polnovreden načrtovalski proces, kjer so nujna povezovanja z ostalimi strokami, kot so oglaševanje (umestitev izdelka) in modno industrijo (sledenje in ustvarjanje trendov). Tako kot embalaža že dolgo nima zgolj naloge zaščititi izdelek, tudi produktna grafika ni odgovorna samo za obče razvrščanje izdelka. Na trgu služita predvsem zbujanju želje po izdelku ter stilskega vklapljanja v izbran življenjski slog. Tehnološki vidiki, kot so racionalizacija izkoristka in izbire materiala, potiska in dodelav, so na majhnih trgih, kot je naš, še pomembnejši, saj predstavljajo nezanemarljiv delež končne cene produkta.

Moderator srečanja bo mag. Tomato Košir, član Fundacije Brumen in tipoRenesanse, ustanovitelj Tajnega društva CGP ter delavnice oblikovanja črkovnih vrst TypeClinic, bivši docent ALUO. Med priznanji velja omeniti vsaj nagrado za najlepšo slovensko knjigo 2005 (Veliki angleško-slovenski slovar), Brumnovo nagrado za Zbirko Smeh.Podtoni. na 3. bienalu vidnih sporočil Slovenije častno pohvalo BIO (embalaža GOGO, soavtor Dušan Grobovšek) in 2. skupinsko nagrado TDC47 Type Directors Club New York (flip book Rojstvo ligatur).

Sodelovali bodo dobitniki Brumnovih nagrad –  najvišjih nacionalnih strokovnih priznanj, ki jih mednarodna žirija podeljuje v okviru Bienala vidnih sporočil Slovenije:
Žare Kerin zadnjih enajst let kot samostojni oblikovalec in kreativni direktor ustvarja v agenciji Futura DDB, obenem pa je član uprave Fundacije Brumen in D&AD London. Njegova dela so bila razstavljena na več razstavah in objavljena v številnih tujih strokovnih publikacijah in knjigah (Art Direction Book Company, Creative Review, European Strategies, Pia Book Japan, Print Design, …). Za svoja dela je prejel več kot 200 mednarodnih in domačih nagrad ter priznanj (Cresta, Red Dot, Cannes festival, D&AD, New York Festivals, …). Je dobitnik dveh pohval žirij: na 5. bienalu za embalažo Kratochwill in na 2. bienalu za embalažo Viljamovka in sadjevec.

Primož Pislak je oblikovalec vizualnih komunikacij in kreativni vodja Luks studia, katerega delo se osredinja na infografiki, znamčenju in celostni identiteti. Posebno mesto ima razvoj tržnih znamk slovenskega znanja in porekla. Luks studio je na 4. bienalu prejel Brumnovo nagrado za embalažo Luna – Paket Zora Stančič (avtorica Lena Balant, soavtor Primož Pislak) in na 3. bienalu pohvalo žirije za embalažo Solni cvet (avtor Primož Pislak).

Gregor Žakelj je oblikovalec, ki je razpet med ustvarjanjem blagovnih znamk, ilustracij, spletnih strani in grafik. Pravi, da s svojim delom nikoli ni popolnoma zadovoljen, vendar ga prav to najbolj motivira. Med procesom oblikovanja vedno razmišlja o novem pristopu, o vključevanju umetnosti v svoje delo, o obliki in funkciji tega, kar ustvarja. Znanje je pridobival v tipičnih oglaševalskih agencijah, predvsem pri spletnih projektih, ki so spodbudili željo po samostojnem grafičnem ustvarjanju. Zdaj dela že osmo leto kot art-direktor v studiu VBG (www.vbg.si), v katerem se ukvarjajo z razvojem blagovnih znamk. Je dobitnik pohvale žirije na 5. bienalu za produktno grafiko Elan snowboards – deska El Grande.

Napovedujemo:
Plakati
Četrtek, 10. 1. 2013, ob 19. uri

Vsa srečanja bodo snemana in brezplačno dostopna na www.brumen.org in www.mao.si.
 

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19.00

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

T: 01 548 42 80
E: infobio@mao.si
E: info@brumen.org

 

Organizacija

MAO in Fundacija Brumen.

Povezani dogodki
Tipografija
Identiteta/podoba
Publikacije
Digitalna grafika

Deli
Skip to content