Nova ljubljanska džamija

12. 1. 2012

Nova ljubljanska džamija

12. 1. 2012

Predstavitev zmagovalnih projektov na natečaju za Islamski verski in kulturni center

Ob zaključku mednarodnega natečaja za Islamski verski in kulturni center (IVKC) v Ljubljani, ki je v javnosti odmeval kot arhitekturni natečaj leta 2011, bodo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) avtorji nagrajenih in odkupljenih predlogov predstavili projekte za ljubljansko džamijo in druge prostore za dejavnosti kulturnega središča. Svoje rešitve bodo predstavili zmagovalci, Bevk Perović arhitekti, drugonagrajeni (Ina Šuklje Erjavec in Andrej Erjavec), tretjenagrajeni (Maruša Zorec) in prejemniki priznanj (Kombinat, Scapelab ter Genius Loci). Natečajne predloge bosta po predstavitvah komentirala mufti dr. Nedžad Grabus in ljubljanski podžupan Janez Koželj.

Nova džamija bo stala na danes še neurejenem območju Spodnje Šiške, med Železniškim muzejem, Delom in gorenjsko železnico in bo prispevala k dolgoročni oživitvi predela ob Parmovi ulici. Islamsko versko in kulturno središče bo obsegalo 5.200 m2 prostorov. Osrednji prostor bo 1.640 m2 velika molilnica, ob njej pa bodo zgradili še knjižnico, knjigarno, restavracijo, športno dvorano, družabne prostore, učilnice, kabinete in nekaj manjših stanovanjskih enot. IVKC bo razpolagal tudi z lastno garažo za 300 vozil.

Na natečaj, ki ga je konec junija 2011 razpisala Mestna občina Ljubljana, je prispelo 44 predlogov, od tega 28 iz Slovenije in 16 iz tujine. Sodelujoči arhitekti so na izbiro ponudili zelo različne arhitekturno urbanistične koncepte za kompleks IVKC. Večina je projekt zasnovala kot hibridno stavbo, v kateri bi se prepletale vse različne dejavnosti, ki se bodo odvijale v bodoči džamiji in spremljevalnih prostorih. Več avtorjev je kompleks zasnovalo kot vase zaprto gnezdo, spet drugi pa so ga predvideli kot tandem dveh stavb, molilnice in kulturnega središča. Za izvedbo je ocenjevalna komisija izbrala zasnovo, v kateri arhitekturni ansambel večih stavb obkroža dvorišče pred džamijo.

Razglasitev rezultatov arhitekturnega natečaja za IVKC v Ljubljani je pomemben korak v zgodbi o projektu za ljubljansko džamijo. Natečajni predlogi bodo od četrtka 12.1.2012 tudi na ogled na razstavi v ljubljanski mestni hiši.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19.00

 

Informacije

mao@mao.si
T: +386 1 5484 280

Deli
Skip to content