Nedelja v MAO: Z Ajdinom Bašićem po razstavi Jožeta Brumna

Nedelja v MAO / 20. 2. 2022 / 11:00

Nedelja v MAO: Z Ajdinom Bašićem po razstavi Jožeta Brumna

Nedelja v MAO / 20. 2. 2022 / 11:00

Jože Brumen sodi med vodilne slovenske oblikovalce, saj se je v povojnem obdobju uveljavil na področju oblikovanja knjig in drugih publikacij (predvsem s področja literature in umetnosti), pa tudi plakatov in celostnih grafičnih podob. Pri oblikovanju knjig gotovo izstopajo sloviti Integrali ’26 Srečka Kosovela, ki so izšli leta 1967.

Ob številnih že videnih in znanih projektih so na prvi pregledni, študijsko zasnovani razstavi prikazani tudi projekti iz zgodnjega ustvarjalčevega obdobja in zasnove del, med katerimi mnoga niso bila še nikoli predstavljena v javnosti.

Za svoje plakate, knjige in celostne podobe je prejel številne prestižne nagrade, med drugim dve zlati medalji na BIO in več nagrad na beograjskem knjižnem sejmu. Bil je prvi oblikovalec, ki je prejel nagrado Prešernovega sklada za področje vizualnih komunikacij (1967). Njegova dela so bila razstavljena na več kot 40 skupinskih razstavah doma in po svetu, leta 1977 pa je imel v Moderni galeriji v Ljubljani tudi samostojno razstavo. Jože Brumen se je aktivno angažiral pri razvoju stroke, od leta 1968 pa je bil tudi profesor na tedanji Akademiji za likovno umetnost.

 

Skozi razstavo vas bo vodil Ajdin Bašič:

Ajdin Bašić, diplomirani oblikovalec vizualnih komunikacij, od leta 2001 živi in dela v Ljubljani. Tri leta je bil zaposlen kot oblikovalec v spletni agenciji Parsek kjer je sodeloval na različnih projektih med drugim za naročnike kot so Renault, Peugeot, Elan, Sadar Vuga Arhitekti in drugi. Med leti 2005—2008 je bil član Grupe Ee. Od leta 2009 dela kot svobodni oblikovalec, ki se osredotoča na oblikovanje knjig in katalogov ter spletnih predstavitev za umetnike in kulturne inštitucije v Sloveniji in tujini.

 

Kustosinji razstave: Petra Černe Oven in Cvetka Požar

 

Število mest je omejeno, zato vas prosimo, da se na ogled prijavite na: izobrazevanje@mao.si

V času vodenega ogleda bo za otroke potekala ustvarjalna delavnica Ples črk.

Deli
Skip to content