Nedelja v MAO

Nedelja v MAO / 17. 3. 2024 / 11:00

Nedelja v MAO

Nedelja v MAO / 17. 3. 2024 / 11:00

11.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

 

Tokrat bo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja vodila Tina Potočnik.

 

Tina Potočnik je umetnostna zgodovinarka, magistrica znanosti s področja muzeologije in konservatorstva ter doktorica arhitekturnih znanosti. Kot raziskovalka deluje na področju arhitekturne zgodovine in nepremične kulturne dediščine, v preteklosti med drugim pod okriljem Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU. Je konservatorka Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, v okviru katerega vodi Delovno skupino za varstvo dediščine arhitekta Jožeta Plečnika. Lani je kurirala razstavo KONS-TR³ Konstrukcija nove ere v Galeriji TR3, ki je podrobno osvetlila razvoj projekta izgradnje kompleksa Trga Republike.

 

11.00 I Ustvarjalna delavnica: Stavbni plašč ali koža stavbe – papirna plastika, igra rezov

 

Podobo stavbe oblikuje stavbni plašč ali zunanji ovoj, ki ga sestavljajo različni arhitekturni elementi. Na načrtih, fotografijah in maketah Ravnikarjevih stavb bomo raziskovali pročelja in elemente fasade (stebre, okna, vrata, balkone …). Videli bomo, da je bil Ravnikar pri oblikovanju fasad ustvarjalen in velikokrat inovativen. Bil je mojster v preigravanju forme s fasadno opeko, kamnom in betonom. Pogovarjali se bomo o materialih v arhitekturi in o konstrukcijah, ki jih z določenimi materiali lahko ustvarimo. Po vzoru delavnic smeri B bomo z različnimi tehnikami oblikovanja papirja ustvarjali plastične teksture namišljenih fasad in skupaj postavili maketo mesta.

 

Ustvarjalnica je prostor zabave, igre, ustvarjanja, spoznavanja in druženja, kjer lahko otroci od 5. do 12. leta preživljajo prosti čas v spoznavanju arhitekture, oblikovanja in fotografije.

 

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content