Nedelja v MAO

Vodstvo, Nedelja v MAO / 4. 2. 2024 / 11:00

Nedelja v MAO

Vodstvo, Nedelja v MAO / 4. 2. 2024 / 11:00

Prva nedelja v mesecu: prost vstop.

 

Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja I Vodi: dr. Miloš Kosec

 

Edvard Ravnikar (1907 – 1993) je bil v času povojnega modernizma, od leta 1945 do 1980, ključna osebnost arhitekture v Sloveniji. Zaznamoval je prostore moderne slovenske družbe in države, preoblikoval razumevanje vloge arhitekta 20. stoletja, arhitekturo pa odprl ustvarjalnemu dvomu in nikoli dokončanemu eksperimentu. Od sredine prejšnjega stoletja naprej je odločilno vplival na razvoj slovenskega modernizma v smer suverenega in regionalno zaznamovanega jezika, ki pa je bil nenehno vpet v globalno arhitekturno dogajanje.

 

Pomen Ravnikarjeve zapuščine in odnos do arhitekturne dediščine je na razstavi aktualizirano v duhu 21. stoletja. Njegov izjemen opus je na razstavi predstavljen z avtentičnim gradivom: originalnimi načrti in skicami, prvotnimi in na novo izdelanimi maketami, bogatim fotografskim in filmskim gradivom, pričevanji Ravnikarjevih sodelavcev ter z ohranjenim gradivom Ravnikarjevega poučevanja in raziskovanja. Razstava ne nudi pregleda celotnega opusa arhitekta, temveč s pomočjo izbranih projektov – uresničenih in neuresničenih – predstavlja kompleksnost razvoja, dilem, sprememb in usode nekaterih ključnih Ravnikarjevih del.

 

Miloš Kosec

Miloš Kosec je arhitekt, kritik, docent na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, pisec ter kolumnist. Med leti 2021 in 2023 je bil zaposlen kot kustos v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Bil je kustos ali sokustos več odmevnih razstav, med drugimi Iščem stanovanje … Sto let organizirane stanovanjske gradnje, Universum Plečnik: od delavnice do mita in Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja. Doktoriral je iz vprašanja pasivnosti in aktivizma v sodobni arhitekturi na kolidžu Birkbeck v Londonu.

 

Več o razstavi in pokroviteljih

 

Deli
Skip to content