Nedelja v MAO

Nedelja v MAO / 7. 7. 2024 / 11:00

Nedelja v MAO

Nedelja v MAO / 7. 7. 2024 / 11:00

PROST VSTOP

 

11.00 Vodstvo po razstavi GRAD → koncepti, predmeti, prostori.

 

Vodi kustosinja razstave dr. Cvetka Požar.

 

Razstava izhaja iz raziskovanja elementov prostora, ki definirajo umestitev gradu Fužine, katerega prvotno ime je bilo Mrzli studenec, v lokalno in širše okolje. Jarek, polje, soba, stolp, reka in dvorišče niso zgolj anonimna prizorišča, temveč aktivno soustvarjajo izkušnjo razstave. Javnosti so tokrat na ogled manj znani predmeti iz muzejske zbirke, ki govorijo o konceptih, ki izhajajo iz bivanja na gradu in njegove prostorske pojavnosti, vendar so univerzalni, vseprisotni in vedno aktualni.

 

Neposredno soočenje gradu in muzejskih predmetov pa v središče ne postavlja stavbne zgodovine, ampak predvsem življenje gradu, ki skozi stoletja ustvarja točke prelomov in skupaj z okoliško naravo spodbuja vedno novo mišljenje, znanje, invencije.

Ustvarjalna delavnica :

 

11.00 Ustvarjalna delavnica za otroke Spomin – spomenik (klesanje v siporeks)

 

Vsaka doba ima svoje junake, nekateri slavijo cesarje, velike vojskovodje, drugi postavljajo spomenike pesnikom, pisateljem, znanstvenikom …

 

Veliko je trenutkov v času, ki jih ne smemo pozabiti.

 

Na razstavi si bomo ogledali spomenike in spominska obeležja, ki jih je načrtoval arhitekt Vlasto Kopač ob Poti spominov in tovarištva v Ljubljani.

 

Pogovarjali se bomo o svobodi posameznika, mesta in države. Ljubljana je bila namreč edino mesto v Evropi, obdano z bodečo žico, ki jo je italijanska okupacijska vojska postavila februarja leta 1942 v enem dnevu. S pomočjo stripa Spomini in sanje Kristine B. avtorjev Vurnik /Smiljanić se bomo pobliže seznanili z zgodbami in pripetljaji, ki so spremljali mlado Kristino B., ki je odraščala za žico. V ustvarjalni delavnici se bomo preizkusili v klesanju siporeksa in ustvarili maketo spomenika. Ugotavljali bomo, kako se prepletata drobna arhitektura in narava in zakaj je Pot spominov in tovarištva, ki jo označuje več kot sto spominskih kamnov, še danes tako pomembna.

 

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content