Ne več Ne manj

1. 4. 2011

Ne več Ne manj

1. 4. 2011

Na simpoziju MAO bodo sodelovali štirje mednarodni arhitekti, arhitekturni kritik in kustos, ki bodo raziskovali manevrski prostor sodobne arhitekturne prakse: Jacob van Rijs, MVRDV, Rotterdam; Mark Lee, Johnstonmarklee, Los Angeles; Simon Hartmann, HHF, Basel, Jörg Leeser, BeL, Köln; in Philip Ursprung, predstojnik Oddelka za zgodovino in teorijo arhitekture, ETH Zürich. Simpozij sta pripravila Ilka in Andreas Ruby, textbild/RUBY PRESS, Berlin, ki ga bosta tudi vodila.

Arhitektura se danes glede na svojo dejansko moč srečuje s premajhnimi izzivi, hkrati pa je preobremenjena. Biomorfna paradigma je potencial arhitekture zožila na čisto geometrijo, oblikotvornost in proizvodnjo ter jo oropala vsakršnega političnega pomena. A po drugi strani se programsko pojmovanje prakse omejuje na prevladujoči politični pomen in zanemarja dejstvo, da mora stavba svojo vsebino navsezadnje utelešati s svojo tektonsko in formalno opredeljenostjo. V času, ko navzočnost arhitekture presega vsakdanjik (glede na svojo simbolično vlogo medijskega spektakla) in hkrati izgublja pomen (glede na svoj vpliv na dejansko fabriciranje širšega zazidanega okolja), je zelo pomembno ponovno določiti razpon delovanja, ki arhitekturi dejansko pripada. Kaj je nič več in nič manj? Katere temeljne dobrine, ki jih ni mogoče skrčiti, lahko in mora arhitektura zajeti, da bi kar najbolje prispevala k oblikovanju našega sveta? Katerim vidikom svojega domnevnega bistva se lahko arhitektura odpove in katere mora za vsako ceno braniti? Zaradi vse bolj tržno usmerjene transformacije gradbeništva se arhitekti s takšnimi vprašanji srečujejo vsak dan. Ker so nenehno izpostavljeni spremenljivim pogojem, kot na primer nenadnim omejitvam proračuna, menjavanju investitorjev ali preoblikovanju namembnosti stavbe, morajo razviti strateški pristop usklajevanja prizadevanj in učinka, da bi dosegli čim boljši arhitekturni učinek z mero prizadevanja, ki jo dopušča naročnik ali okoliščine.

 

Program

09.30 – Registracija in kava 
10.15 – Pozdravni nagovor, dr. Mitja Pavliha, generalni direktor Direktorata za prostor, Ministrstvo za okolje in prostor
10.20 – Uvodni pozdrav soorganizatorja, mag. Peter Gabrijelčič, dekan Fakultete za arhitekturo
10.25 – Uvod, Ilka in Andreas Ruby, Textbild (Berlin) 
10.30 – Mark Lee, Johnstonmarklee (Los Angeles)
11.30 – Simon Hartmann, HHF (Basel)
12.30 – Kosilo 
13.30 – Jacob van Rijs, MVRDV (Rotterdam)
14.30 – Jörg Leeser, BeL (Köln)
15.30 – Philip Ursprung, ETH (Zurich)
16.30 – Zaključek 

Simpozij bo potekal v angleškem jeziku.

 

Vstopnina

19,00 € / / 10,00 € (študenti). Plačilo: blagajna MAO ali s prijavnico in nakazilom na TRR: 01100-6000034749, odprt pri UJP s pripisom »Simpozij MAO«. Izpolnjeno prijavnico pošljite na infobio@mao.si‘>infobio@mao.si. Vstopnice so na voljo do zasedbe prostih mest.

 

Informacije

Posnetek predavanj

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, infobio@mao.si; T: +386 (0)1 548 42 80/ 73

 

Organizacija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Fakulteta za arhitekturo, Zavod ARK – Inštitut za arhitekturo in kulturo, Textbild, Berlin

Deli
Skip to content