Natalija Lapajne: Voden ogled z ladjico

25. 4. 2019

Natalija Lapajne: Voden ogled z ladjico

25. 4. 2019

S kustosinjo Natalijo Lapajne se bomo vkrcali na ladjico in po reki Ljubljanici zapluli med arhitekturne dosežke glavnega mesta. Z edinstvene perspektive si bomo ogledali številne mostove in brvi, Plečnikove ureditve in spoznali pomembnejše prenove in novosti ob reki, ki so bile leta 2012 nagrajene z evropsko nagrado za urbani javni prostor. Za Plečnika je Ljubljanica pomenila eno od dveh najpomembnejših mestnih osi, zato se je odločno lotil obrečnih ureditev in reko skušal približati meščanom z mostovi, ozelenitvami in sprehajalnimi potmi; s tem je ustvaril dolgo potezo, ki jo je nato v zadnjih letih kot dokaz spoštovanja te dediščine na skupno 65.000 kvadratnih metrih uspelo uresničiti osmim arhitekturnim birojem oziroma posamičnim arhitektom.

Pot bomo začeli v centru Ljubljane na Bregu, v smeri mostu Hradeckega, do nove brvi preko Gruberjevega prekopa (DANS arhitekti) in prenovljene Špice (Atelier arhitekti), ter nazaj proti Bregu (Vesna in Matej Vozlič), mimo Mesarskega (Atelier arhitekti) in Žitnega mostu (Boris Podrecca), vse do Plečnikovih zapornic.

Vodstvo je brezplačno.
Vstopnica za vožnjo z ladjico s popustom: 10 €.
Zaradi omejenega števila potnikov so obvezne prijave na izobrazevanje(at)mao.si

Voden ogled bo potekal v okviru praznovanja Meseca krajinske arhitekture. V Sloveniji letos poteka že dvajsetič, njegov organizator in pobudnik pa je Društvo krajinskih arhitektov Slovenije. V aprilu z različnimi dogodki krajinske arhitektke in krajinski arhitekti predstavljajo svoje delo in poslanstvo širši zainteresirani javnosti. Letos praznovanje poteka pod geslom Vse krajine štejejo! in je posvečeno krajinski politiki in ozaveščanju o pomenu in vrednosti krajine za kakovost bivanja, narodno identiteto in vzdržni razvoj.

Več o Mesecu krajinske arhitekture>>

 

 

Vstopnina

10€
Zaradi omejenega števila mest obvezne prijave na
izobrazevanje(at)mao.si!

 

Informacije

01/ 5484 282/80
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije
MAO
Barka Ljubljanica

Deli
Skip to content