Monografija Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

17. 12. 2015

Monografija Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

17. 12. 2015

Vabimo vas na predstavitev obširne monografije Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem, ki je nastala na podlagi obsežnega raziskovalnega dela slovenskih strokovnjakov dr. Igorja Sapača in dr. Francija Lazarinija. Gre za  več sto strani obsežno in bogato ilustrirano monografijo velikega formata, kjer je prvič doslej zaokroženo predstavljena arhitektura 19. stoletja na Slovenskem z različnih zornih kotov, od splošnega zgodovinskega okvira, pregleda slogovnega razvoja in glavnih stavbnih zvrsti, do obsežnega kataloga stavb in biografij najpomembnejših arhitektov. Opise dopolnjujejo številne fotografije nekdanje in sedanje podobe najpomembnejših arhitekturnih stvaritev, ter načrti in upodobitve iz slovenskih arhivov in muzejev. Monografija je izšla letos spomladi, razstava pa je bila na ogled v prostorih MAO na gradu Fužine v času od 28.11. 2013 do 30. 03. 2014.

Založnika knjige sta Muzej za arhitekturo in oblikovanje ter Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Recenzenta besedil sta priznana strokovnjaka dr. Damjan Prelovšek in dr. Ivan Stopar. Knjigo je oblikoval Primož Pislak iz LUKS studia v Ljubljani in je bila natisnjena v nakladi 500 izvodov.

O avtorjih:
Dr. Igor Sapač je leta 2003 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, leta 2006 pa tudi na Oddelku za umetnostno zgodovino ljubljanske Filozofske fakultete. Tam je leta 2009 tudi doktoriral iz konservatorstva. Od leta 2005 do sredine 2014 je delal kot kustos za starejšo arhitekturo v Arhitekturnem muzeju Ljubljana (zdaj Muzej za arhitekturo in oblikovanje). Od leta 2007 predava na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Napisal je vrsto člankov in knjig o starejših arhitekturnih spomenikih na Slovenskem, med njimi tudi topografsko serijo osmih knjig o grajskih stavbah na Notranjskem in v Zahodni Sloveniji.

Dr. Franci Lazarini je zaposlen na na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru ter na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU. Težišče njegovega raziskovalnega dela predstavlja arhitektura 19. in prvih desetletij 20. stoletja, s posebnim poudarkom na sakralni arhitekturi poznega historizma, zanimajo pa ga tudi druga vprašanja iz umetnosti t. i. dolgega 19. stoletja. Je avtor več znanstvenih in strokovnih člankov. Leta 2012 je na Univerzi v Mariboru doktoriral z disertacijo Cerkvena arhitektura lavantinske škofije v času knezoškofa dr. Mihaela Napotnika (1889–1922).

 

Otvoritev

Na MAO dvorišču bo za prijetno vzdušje skrbela kulinarična skupnost Ljubljanski lonec. Preverite Kiosk lonec!

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

Zagotovite si svoj izvod

Na voljo v MAO spletni trgovini!

 

Informacije

infobio(at)mao.si
01/ 5484 80/74

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content