Mesarski most v Ljubljani

16. 6. 2011

Mesarski most v Ljubljani

16. 6. 2011

Vabimo vas na voden ogled Mesarskega mostu z arhitektom Jurijem Kobetom.

Most stoji v vrzeli med znamenitima Plečnikovima tržnima lopama, na mestu, kjer je že v 30. letih 20. stoletja predvidel monumentalno povezavo med tržnico in Petkovškovim nabrežjem s povezavo proti železniški postaji. Za most je bil že pred več kot 25 leti razpisan prvi javni anonimni natečaj. Pričujoči most je rezultat drugega natečaja, ki je bil s številno udeležbo izveden leta 2008. Neposreden povod za gradnjo mostu je bila zahteva, da se preko Ljubljanice speljejo komunalni vodi, zato je tudi glavni delež investicije bremenil ljubljansko Energetiko.

Most naj bi s svojo veliko površino predstavljal pomemben del ljubljanske tržnice. Njegova konstrukcija je namenoma subtilna. Prvič zato, da  dopušča lepe poglede z Zmajskega mostu na Tromostovje in obratno ter drugič, da bi prostoru pod mostom dopustili kar največ svetlobe. Iz istega razloga sledi tudi odločitev oblikovalcev, da se stranska pasova velike mostne površine, ki jo nosijo jekleni okviri, izvede v steklu.

Velika višinska razlika med nabrežji Ljubljanice na tem mestu je premagana z obojestranskimi stopnišči, ki ju spremljata klančini za gibalno ovirane. Sestavni del mostu na strani ljubljanske tržnice je tudi prostor pod mostom, ki je povezan z dvigalom v Plečnikovi tržni lopi: tu so umeščene javne sanitarije, prostor za previjanje ter dostop do predvidenega parkirišča pod tržnico. Izrednega pomena je ponton namenjen vstopno-izstopni postaji mestnega rečnega prometa, dostopen tudi gibalno oviranim. Na tem prostoru so znova zasajeni štirje topoli, ki jih je zasadil že arhitekt Plečnik kot zeleni poudarek tega pomembnega prostora. Danes topoli prebadajo mostno ploščo in tako na daleč opozarjajo na navzočnost novega mostu.

Mesarski most ima tudi svoje pomembno sporočilo. Umeščen je v središče nekdanjih mesarskih lop, zato ga zaznamujejo skulpture, ki na svoj način pripovedujejo to zgodbo. Na Petkovškovem nabrežju most označuje velik kip Prometeja, na brončeni mostni ograji pa miniature hudomušno namigujejo na dogajanje v tržnih lopah.

Naslov: Ljubljana, Petkovškovo nabrežja
Naročnik: Mestna občina Ljubljana
Arhitektura:
natečaj
Nataša Blažko, Jurij Kobe, Maja Kovačič, Samo Mlakar, Rok Žnidaršič 
izvedba
Jurij Kobe, Samo Mlakar, Rok Žnidaršič, ATELIERarhitekti
Konstrukcija: Tomaž Habič
Kipar:  Jakov Brdar
Projekt: 2008
Zgrajeno: 2010

 

Odprto

Pričetek: ob 18. uri.

 

Vstopnina

Brezplačno! Prijave: izobrazevanje@mao.si.

Deli
Skip to content