Made in – pripovedi obrti in oblikovanja

1. 10. 2018—1. 9. 2020

Made in – pripovedi obrti in oblikovanja

1. 10. 2018—1. 9. 2020

KDO SO PARTNERJI PROJEKTA
Hrvaška: Muzej za umjetnost i obrt – MUO (vodilni partner), Oaza
Slovenija: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Center za kreativnost
Srbija: Nova Iskra, Mikser
Avstrija: Werkraum Bregenzerwald (WR)
Projekt podpira: CREATIVE EUROPE – CULTURE

ČAS TRAJANJA PROJEKTA MADE IN
1. 10. 2018–1. 9. 2020

ZA KAJ GRE PRI PROJEKTU MADE IN
Projekt Made in je iniciativa, ki združuje raziskovanje, oblikovanje in dediščino ter spodbuja sodelovanje in izmenjavo znanja med obrtniki in oblikovalci. Namen projekta je revitaliziranje tradicionalnih obrti, izobraževanje oblikovalcev o materialni in nematerialni dediščini ter ustvarjanje novega, izvirnega in trajnostnega sodobnega oblikovanja.

Namen projekta Made in je promoviranje evropske dediščine obrti in inovativnega sodobnega oblikovanja splošni javnosti. Cilj projekta je ustanoviti platformo izmenjave znanja, konstruktivnega dialoga in nenazadnje novih sodelovalnih praks med obrtniki in oblikovalci.

ZAKAJ JE BIL MADE IN USTANOVLJEN
Made in izhaja iz zavedanja o pomembnosti vloge, ki jo imajo tradicionalne obrti pri ustvarjanju in vzdrževanju lokalne in evropske identitete. Obrti, ki so trdno vpete v tkivo lokalnih skupnosti, v času globalizacije, predstavljajo predvsem način ohranjanja lokalne identitete in razlikovanja. Poleg tega obrtna proizvodnja z uporabo lokalnih materialov podpira trajnostne pristope in ponovno uporabo (popravila) obstoječih izdelkov in tako spodbuja počasno porabo (v nasprotju z današnjo dobo preobilice izdelkov).

Danes obrtniške delavnice izginjajo iz urbanih okolij, saj jih izrinjajo ogromne količine poceni narejenih izdelkov iz Kitajske. Obrtniki in majhne proizvodne delavnice ne najdejo prostora v sodobnih oblikovalskih praksah. To je predvsem posledica pomanjkanja neposrednega stika novih generacij z vrednotami, posebnostmi in zgodovini teh obrti, ki so bistveni del vsake kulture.

KAKO BO MADE IN POTEKAL
Z delovanjem na različnih ravneh nameravamo skozi projekt Made in ohraniti ta kulturni potencial: z raziskavo o izbranih lokalnih obrteh in proizvajalcih, z ustanovitvijo platforme izmenjave znanja, z razvojem izdelkov skozi povezovanje obrtnikov in oblikovalcev ter ne nazadnje s spodbujanjem njihove interakcije s širšo javnostjo.

Projekt Made in bo obsegal različne dejavnosti kot so potujoča razstava, rezidence, delavnice oblikovalcev in obrtnikov, strokovne delavnice za obrtnike, oblikovalce in kustose oblikovanja, seminarje in konference ter razvoj inovativnih dejavnosti za obiskovalce. S temi dogodki bo projekt zagovarjal dostopno in vključujočo zasnovo ter širši javnosti predstavil evropsko obrtno dediščino.

S projektom bomo vzpostavili tudi novo evropsko spletno platformo Made in, katere namen je  spodbuditi sodelovanje med obrtniki in oblikovalci ter razvoj inovativnih pristopov k oblikovanju storitev, scenarijev in izdelkov, ki temeljijo na obrtni tradiciji. Platforma bo omogočila prenos znanja in profesionalne razvojne priložnosti za obrtnike, oblikovalce, kustose in druge strokovnjake.

 

Informacije

infobio(at)mao.si
01/ 548 42 74

Deli
Skip to content